Kremliui ši juosta tapo savotišku egzaminu, kurio metu paaiškės, kaip valdžiai sekasi ginti konservatyvias vertybes, nekurstant kultūrinių neramumų, skelbia „The Washington Post“.

Rusijos policija dar rugsėjo pabaigoje sulaikė tris asmenis, tarp kurių buvo ir ekstremistinės religinės grupės „Krikščioniška valstybė – Šventoji Rusia“ lyderis.

Tokių priemonių buvo imtasi jiems ėmus raginti deginti kino teatrus, kuriuose bus rodomas jau dabar prieštaringai vertinamas filmas „Matilda“.

Vizualiai patrauklus, erotiškumu pulsuojantis filmas „Matilda“ pasakoja apie imperatoriaus romaną su lenke balerina Matylda Krzesinska.

„The Washington Post“ primena istorijos detales: paskutinio Rusijos caro Nikolajaus II ir baleto šokėjos M. Krzesinskos romanas vyko dar prieš jam vedant ir tampant caru. Caras Nikolajus ir jo šeimos nariai, kuriuos nužudė bolševikai, 2000 metais buvo paskelbti stačiatikių šventaisiais.

Filmas „Matilda“ jau sulaukė Rusijos bažnyčios kritikos, neigiamai apie jį atsiliepė ir Maskvos Sretenskio vienuolyno vadovas episkopas Tichonas, kuris, jeigu tikėtume gandais (kurie, beje, taip ir nebuvo patvirtinti), yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino dvasinis vadovas.

Tichonas „Matildą“ pavadino „istorijos įžeidimu“, tačiau atmetė kaltinimus, esą Bažnyčia siekia filmą uždrausti.

„Po perrinkimo 2012 metais V. Putinas vis garsiau pasisako už konservatyvias vertybes Rusijoje, o jo partija „Vieningoji Rusija“ ir jai priklausantys religiniai konservatoriai ėmė aktyviau reikštis visuomenės gyvenime“, – tvirtina „The Washington Post“.

„Ginčytini įstatymo projektai, kuriems pritaria religiniai konservatoriai, įskaitant ir įstatymą, dekriminalizuojantį kai kurias smurto artimoje aplinkoje formas, atsidūrė ant V. Putino stalo ir buvo patvirtinti prezidento parašu. Ginčytini meno kūriniai ir teatro pastatymai atsiduria konservatyviai mąstančių aktyvistų taikinyje, o spektakliai, gvildenantys nepatogias temas, pavyzdžiui, baletas apie Rudolfą Nurejevą, „Didžiajame teatre“, kuriame paliečiama homoseksualumo tema, atšaukiami“, – teigia „The Washington Post“ (galiausiai teatro atstovai patvirtino, kad „Nujerevo“ premjera įvyks gruodį).

Tai, kad ultradešiniųjų aktyvistų grupė pradėjo propaguoti smurtą, privertė Rusijos valdininkus imtis priemonių ir kritiškai įvertinti kritiką, reiškiamą filmui „Matilda“.

Išpuoliai prieš režisierių

„Matildos“ režisierius Aleksejus Učitelis sako, kad pradėjo baimintis tiek dėl savo, tiek dėl artimųjų gyvybės, nes sulaukė įvairių grasinimų. Be to, kažkas bandė padegti jo studiją.

Maskvoje antradienį įvyko filmo premjera, tačiau kai kuriems rusams jis vis dar kelia pasipiktinimą.

Prieš metus pradėta peticija prieš filmą, pastaraisiais mėnesiais įgijo smurtinę pakraipą. Į režisieriaus Aleksejaus Učitelio kino studiją buvo mėtomi Molotovo kokteiliai, o jo advokato automobilis padegtas.

Režisierius sako, kad antradienio premjera yra „pergalė visiems racionaliai mąstantiems žmonėms“.

Konservatyvių bei nacionalistinių pažiūrų aktyvistai ir protestuotojai iš stačiatikių Bažnyčios pasmerkė „Matildą“, nes, jų teigimu, Nikolajus II privalo būti „neliečiama“ šventa asmenybė.

Viename epizode, įtrauktame į anonsinį filmuką, matoma, kaip suplyšus ant scenos šokančios balerinos suknelei trumpam pasirodo jos krūtis. Kitame epizode matoma Nikolajaus II ir Matildos meilės scena.

Ši juosta sukėlė pasipiktinimą asmenims, įsitikinusiems, jog Rusija neturėtų vaikytis vakarietiškų vertybių ir seksualinės laisvės standartų.

Viena iš balsingiausių „Matildos“ kritikių – Rusijos Valstybės Dūmos deputatė Natalija Poklonskaja, buvusi Maskvos aneksuoto Krymo generalinė prokurorė.
Ji taip pat parengė peticiją, kurią pasirašė tūkstančiai rusų, nepritariančių filmo pasirodymui.
Buvęs Rusijos stačiatikių Bažnyčios atstovas Vsevolodas Čaplinas, tapęs tinklaraštininku, taip pat piktinosi, kaip filme vaizduojamas caras.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas irgi prisijungė prie kritikų minios ir kreipėsi į Kultūros ministeriją, prašydamas uždrausti rodyti šį filmą jo kontroliuojamame regione, kuriame daugiausia gyvena musulmonai.

„Matildos“ režisierius savo ruožtu atsisakė kaip nors keisti savo filmą ir netgi sakė turįs vilčių būti nominuotas „Oskaro“ apdovanojimui.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia iki šiol laikosi oficialios pozicijos nesikišti į šią kontroversiją.
Po 1917-ųjų revoliucijos bolševikų žvėriškai nužudytas Nikolajus II ir jo šeimos nariai Bažnyčios yra paskelbti šventais kankiniais. Be kita ko, griaučiai, kurie veikiausiai priklauso Nikolajaus II vaikams, tebesaugomi Rusijos valstybiniame archyve, nes Bažnyčia nesutinka leisti, kad būtų patvirtintas jų autentiškumas.

Kitąmet Rusijoje bus minimos caro nužudymo 100-osios metinės.

Sulaikyti septyni protestuotojai

Maskvoje per protesto akciją vykstant prieštaringai vertinamos juostos apie paskutinį Rusijos imperatorių premjerai antradienį buvo sulaikyti septyni žmonės.

Policija informavo, kad per filmo premjerą septyni asmenys buvo sulaikyti už viešosios tvarkos pažeidimus.

Visi sulaikytieji – stačiatikiai aktyvistai. Kai kurie jų per protesto akciją giedojo religines giesmes, o vienas laikė iškėlęs plakatą su žodžiu „šmeižtas“.

Dar maždaug tuzinas protesto dalyvių, dalis kurių laikė iškėlę plakatus su imperatoriaus atvaizdu, nebuvo areštuoti.

„Meldžiuosi Dievui, o ne jį įžeidinėju. Ši juosta įžeidžią šventąją šeimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas protestuotojų.

Kiek anksčiau antradienį Aleksejus Riazancevas iš filmų platinimo kompanijos „Karo Premiere“ pranešė, kad „Matildos“ seansų metu bus imtasi papildomų saugumo priemonių, tačiau kol kas jas taikyti numatyta tik premjerinį savaitgalį.

Jis žurnalistams sakė, kad platintojai tebegauna žinutes apie galimus neramumus seansų metu, ir pridūrė, jog policija dirba, kad užkirstų kelią bet kokiems incidentams.

A. Učitelis sakė nesitikėjęs tokios kontroversijos ir niekam to nelinkėtų.

„Tai labai sunku psichologiškai, – sakė režisierius. – Kaip žinote, buvo grasinimų... bet pareigūnai reagavo ir tie žmonės buvo areštuoti.“

Į rytus nuo Uralo kalnų esančiame Jekaterinburge, kur 1918 metais bolševikai sušaudė imperatorių, jo žmoną ir penkis vaikus, vienas vyras dujų balionų prikrautu mikroautobusu rėžėsi į kino teatrą ir tada padegė mašiną. Manoma, jog tai buvo protestas prieš „Matildą“.

Praėjusį mėnesį du didžiausi Rusjos kino teatrų tinklai – „Cinema Park“ ir „Formula Kino“ – paskelbė, jog dėl grasinimų nerodys juostos apie caro meilės romaną, tačiau vėliau pakeitė sprendimą.

Išpuoliai prieš šią istorinę dramą sukrėtė Rusijos liberalią meno bendruomenę, patiriančią nemenką spaudimą Vladimiro Putino prezidentavimo metais.

Pastaraisiais metais V. Putinas itin pamėgo kalbėti apie tradicines vertybes, siekdamas pelnyti paprastų rusų ir labai įtakingos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios paramą.

Tačiau kritikai tvirtina, kad Kremliaus dėmesys krikščioniškoms vertybėms sudarė prielaidas tarpti ortodoksų griežtosios linijos šalininkams, ir nežinia, kuo visa tai gali baigtis.

Skirtingi vertinimai

„Matildoje“ Nikolajų II įkūnija vokiečių aktorius Larsas Eidingeris, žinomas savo vaidmenimis erotikos persunktose nekomercinio kino juostose.

L. Eidingeris saugumo sumetimais atsisakė atvykti į filmo premjerą Rusijoje.

„Matilda“ Maskvoje reklamuojama kaip „labiausiai laukiamas metų filmas“, tačiau ši juosta sulaukė skirtingų žiūrovų vertinimų.

„Stebėti šios juostos keliamą šurmulį buvo kur kas įdomiau nei žiūrėti patį filmą“, – parašė žurnalistė Marina Achmedova.