Itin užkrečiamas maras nuo rugpjūčio kelia nerimą šioje neturtingoje Indijos vandenyno saloje. Liga išplito į sostinę Antananaryvą ir kitus miestus, bet pareigūnai atsargiai pasidžiaugė, kad šis protrūkis, atrodo, jau slopsta.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, maru šalyje užsikrėtė iš viso 1 133 žmonės.

„Mažėja į ligonines priimamų žmonių (ir) padaugėjo išgydytų pacientų, išrašomų iš ligoninių“, – nacionaliniam radijui sakė ministerijos pareigūnė Manitra Rakotoarivony.

Nuo 1980 metų maro protrūkių Madagaskare įvykdavo beveik kasmet. Paprastai ši liga pasireikšdavo nuo rugsėjo iki balandžio.

Dabartinis protrūkis neįprastas, nes apėmė urbanizuotas teritorijas, todėl didėja ligos pernašos ir gyventojų panikos tikimybė, sako Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO).

PSO pasiuntė į Madagaskarą 1,2 mln. dozių antibiotikų, turinčių padėti kovoti su šia liga. Raudonasis Kryžius savo ruožtu apmokė šimtus savanorių, informuosiančių gyventojus apie prevencijos priemones.

Maro bakterijos vystosi žiurkių organizme, o žmonėms jas paprastai perneša blusos.

Pavojingiausia šios ligos forma yra plaučių maras, plintantis kosint ore pasklindančiais lašeliais. Plaučių maru užsikrėtęs žmogus gali mirti per tris paras.

Madagaskare dauguma mirusiųjų per dabartinį protrūkį buvo užsikrėtę plaučių maru. Vadinamasis buboninis maras yra mažiau pavojingas.

Abiejų formų maras gali būti išgydytas, jeigu laiku taikoma antibiotikų terapija.