Laukta, kad E. Macronas ir A. F. el Sissi po susitikimo Eliziejaus rūmuose padarys bendrą pranešimą. Prancūzijos valdžia laiko Egiptą svarbia partnere, siekiant stabilizuoti padėtį tame neramiame regione.

Kairo vyriausybė kovoja su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) padaliniu, dažnai rengiančiu atakas Egipte Sinajaus pusiasalio šiaurėje. Pastaruoju metu padaugėjo išpuolių ir kitose Egipto vietose.

Nuo 2015 metų Egiptas su Prancūzija yra sudaręs keletą ginklų pirkimo sutarčių, tarp kurių yra sandoriai dėl dviejų prancūzų gamybos „ Mistral“ klasės universalių jūrų desanto laivų ir 24 naikintuvų „Rafale“ įsigijimo.

Kaip pranešė Prancūzijos prezidentūra, antradienio susitikime ketinta aptarti ir žmogaus teisių klausimus.

A.F.el Sissi vykdant plataus masto susidorojimą su disidentais, Egipto pareigūnai yra įkalinę keletą žmogaus teisių aktyvistų ir daugeliui yra uždraudę keliones dėl įtarimų keliant grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Žiniasklaidos teises ginanti organizacija „Reporteriai be sienų“ (Reporters Sans Frontieres, RSF) Paryžiaus centre prie Luksoro obelisko iškabino plakatą su užrašu „Išgelbėkit Egipto žurnalistus“ ir įkalintų reporterių portretais.

„Žiniasklaidos laisvė Egipte yra pažeidžiama kasdien... Šiandien neįmanoma būti nepriklausomam ir laisvam žurnalistui“ Egipte, – pareiškė RSF generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as.

Egipto vyriausybė neseniai ėmėsi įstatymo, kuris griežtai suvaržys pilietinės visuomenės grupių veiklą.

Nuo kritikos susilaikys

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį atsisakė kritikuoti Egipto prezidentą Abdelį Fattah al Sisi dėl žmogaus teisių ir sakė, kad ne jo pareiga mokyti Egipto prezidentą.

„Nesižarstome pamokymais, neatsižvelgdami į kontekstą“, – sakė E. Macronas per spaudos konferenciją Paryžiuje, kurioje dalyvavo vizito atvykęs prezidentas A. F. Sisi, ir išreiškė paramą Egipto „kovai prieš smurtinį religinį fundamentalizmą“.

A. F. Sisi, buvęs generolas, 2013 metais nuvertęs išrinktą islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Morsį, Prancūzijai yra svarbus sąjungininkas kovoje su terorizmu ir stabilumo šaltinis karo draskomuose Artimuosiuose Rytuose.

Per spaudos konferenciją E. Macronas sakė, kad kovoje su ekstremizmu „turėtų būti paisoma teisinės valstybės principų ir žmogaus teisių“. Pasak prezidento patarėjų, per dvi valandas trukusį pokalbį už uždarų durų E. Macronas iškėlė suimtų aktyvistų klausimą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)