Suvažiavimas prasidėjo mišiomis, kurias laikė popiežius Benediktas XVI. Atidarydamas suvažiavimą, popiežius sakė, jog pašalinti religiją iš visuomenės gyvenimo yra "veidmainystė".

Iki spalio 23 dienos vyksiančioje Sinodo asamblėjoje bus sprendžiamos problemos, su kuriomis Romos katalikų bažnyčia susiduria dabar, prasidėjus Benedikto XVI-ojo pontifikatui.

Pirmojoje 78 metų pontifiko Sinodo asamblėjoje daugiausia dėmesio bus skiriama teologiniams klausimams, susijusiems su Eucharistija ir Šventąja Komunija.

Taip pat bus aptariami plačiajai visuomenei rūpimi klausimai, tokios skaudžios socialinės problemos kaip abortai ir skyrybos, sekmadienio pamaldų nelankymas ir ekumenizmas (judėjimas dėl visų krikščionių bažnyčių susivienijimo).

Sinodas, kuriame dalyvauja 252 vyskupai iš 118 valstybių, prasidėjo nedalyvaujant keturiems Benedikto XVI pakviestiems vyskupams iš Kinijos.

Trys vyskupai, priklausantys Kinijos valstybės kontroliuojamai bažnyčiai, kurios Vatikanas nepripažįsta, ir vienas vyskupas iš valdžios persekiojamos pogrindinės Katalikų bažnyčios negalėjo atvykti į Vatikaną, kadangi negavo valdžios leidimo dalyvauti suvažiavime.

Rugsėjį Šventojo sosto išleistas darbo dokumentas, kuriame atsispindi 4,5 tūkst. pasaulio vyskupų požiūris, apžvelgia Bažnyčiai aktualias socialines problemas.

Vyskupai diskutuos apie tai, kaip išspręsti bažnyčios nelankymo problemą Europoje, Amerikoje ir Okeanijoje, kur sekmadienio mišiose dalyvaujančių tikinčiųjų skaičius yra gerokai mažesnis nei Afrikoje ir Azijoje.

Jie taip pat nori priminti katalikams jų pareigas mišiose priimant Šventąją Komuniją, ir tai, kad žmonės, kurie palaiko "tokius nemoralius sprendimus kaip abortas", negali dalyvauti Eucharistijoje.

Tikimasi, kad paskutiniąją Sinodo asamblėjos dieną Benediktas XVI paskelbs penkių naujų šventųjų vardus, tęsdamas šventųjų paskelbimo tradiciją, kurią pradėjo jo pirmtakas Jonas Paulius II.

Pirmąjį vyskupų suvažiavimą 1965 metais sušaukė popiežius Paulius VI. Tačiau nuo tada įvyko ir nemažai neeilinių Sinodų, kuriuose vyskupai diskutavo apie Bažnyčios problemas Afrikoje, Amerikoje, Libane, Europoje ir Okeanijoje.