Xi Jinpingo ir jo pagrindinių valstybės gairių įtraukimas į statutą įtvirtina jo kaip įtakingiausio Kinijos lyderio per kelis pastaruosius dešimtmečius statusą ir leidžia daryti prielaidą, kad jis gali iki gyvenimo pabaigos savo rankose toliau tvirtai laikyti šalies vairą.

Iki šiol partijos statute buvo tik dviejų lyderių vardai – komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo ir rinkos reformų architekto Deng Xiaopingo. Be to, tik Mao Zedongas buvo įtrauktas į šį dokumentą dar jam gyvam esant.

64 metų Xi Jinpingas pirmininkavo savaitę trukusio Komunistų partijos suvažiavimo baigiamajai sesijai, per kurią maždaug 2 300 delegatų pritarė statuto pataisai, numatančiai įtraukti į šį dokumentą „Xi Jinpingo mintis apie socializmą su kiniškais ypatumais Naujajai erai“.

Pažymima, kad šios gairės bus „partijos veiklos švyturys“.

Dokumente smarkiai akcentuojamas partijos vaidmuo reguliuojant visus valstybės funkcionavimo aspektus, pradedant ekonomika ir baigiant tuo, ką žmonės rašo socialiniuose tinkluose.

„Turime nenuilstamai dirbti ir atkakliai judėti pirmyn siekiant Kinijos valstybės atsinaujinimo“ , – sakė Xi Jinpingas savo baigiamojoje kalboje.

Kinijos politikos analitikas Willy Lamas iš Honkongo kiniškojo universiteto sakė, kad Xi Jinpingo vardo įtraukimas į partijos konstituciją „leis jam, kaip Mao Zedongui, būti lyderiu iki gyvenimo galo, kol leis sveikata“.

Xi Jinpingo pirmtakų Jiang Zeminio ir Hu Jintao valstybės valdymo gairės taip pat buvo įtrauktos į partijos statutą, tačiau tai padaryta tik jiems atsistatydinus. Be to, jų vardai į statutą nebuvo įtraukti.

„Naujoji era“

Delegatai pagal nusistovėjusią tvarką neabejotinai paliks Xi Jinpingą antrą penkerių metų kadenciją dirbti partijos generalinio sekretoriaus poste.

Xi Jinpingas taip pat gali konsoliduoti valdžią paskirdamas savo sąjungininkus į Valstybės tarybą – aukščiausią šalies vykdomosios valdžios instituciją.

Gali būti, kad jis netgi nepristatys savo potencialaus įpėdinio.

Suvažiavimo metu taip pat buvo išrinktas naujas partijos Centrinis komitetas. Jis savo ruožtu trečiadienį išrinks naują Politinį biurą ir Politinio biuro Nuolatinį komitetą.

Suvažiavimo metu buvo imtasi itin griežtų saugumo priemonių. Siekiant išvengti bet kokių incidentų buvo nurodyta laikinai nedirbti įvairioms verslo įmonėms, įskaitant naktinius ir sporto klubus. Buvo uždarytos ir gamyklos, tačiau tai nepadėjo išsklaidyti Pekiną dusinančio smogo.

Praėjusią savaitę pradėdamas suvažiavimą Xi Jinpingas paskelbė, kad Kinija įžengė į „naują erą“ ir sieks iki šio amžiaus vidurio tapti „pasaulio lydere“.

Savo drąsią viziją Xi Jinpingas pristatė tokiu metu, kai jis siekia sutvirtinti savo, kaip atsakingo pasaulio lyderio, įvaizdį. Tuo tarpu JAV prezidentas Donaldas Trumpas propaguoja nacionalistinę politiką, grindžiamą jo rinkimų kampanijos šūkiu „Amerika – pirmiausia“, o Europos Sąjunga yra įklimpusi į sudėtingas derybas su Jungtine Karalyste dėl šalies pasitraukimo iš Bendrijos.

Xi Jinpingo gairėse akcentuojama, kad Komunistų partija toliau stiprins šalies kontrolę. Dokumente nėra jokių užuominų, kad galėtų susilpnėti žmogaus teisių aktyvistų persekiojimas.

Absoliuti kontrolė

Kinijos politikos ekspertas W.Lamas pabrėžia, kad nors Xi Jinpingo valdžia stiprėja, jo tikslų įgyvendinimui didžiulės reikšmės turės vienos galingiausių šalies institucijų – Politinio biuro Nuolatinio komiteto – sudėtis.

Manoma, kad Xi Jinpingas ir premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) liks komitete, o kiti penki jo nariai turėtų atsistatydins, nes laikomasi nerašytos taisyklės, kad šioje institucijoje negali dirbti vyresni kaip 68 metų pareigūnai.

Kinijos politikos ekspertai neturi vieningos nuomonės dėl labiausiai tikėtinų Nuolatinio komiteto narių kandidatūrų, taip pat neaišku, ar kas nors iškils kaip potencialus Xi Jinpingo įpėdinis.

Jei bus paskirti tinkami sąjungininkai, tai parodys, kad Xi Jinpingas „visiškai kontroliuoja Politinio biuro Nuolatinį komitetą“, sakė W.Lamas.