50-etį Wolfgangą Planą nuteisė regioninis, šalies pietuose esančio, Niurnbergo miesto teismas. Dėl šios bylos visoje šalyje imtasi plataus masto priemonių prieš radikalius dešinių pažiūrų judėjimus.

Teismo procesas prasidėjo rugpjūčio mėnesį; įtariamasis neigė esąs vadinamo „Reicho piliečių“ judėjimo narys ir atmetė kaltinimus, kad jis tyčia nužudė 32 metų pareigūną.

Minėtam judėjimui priklauso neonaciai, sąmokslų teoretikai ir ginklų entuziastai, kurie atmeta modernios Vokietijos respublikos legitimumą.

W. Plano advokatas teismui sakė, kad įtariamasis manė esąs puolamas, kai 2016 metų spalį į jo namus įsiveržusi policija, kratą atliko „neprofesionaliai“ ir jis nežinojo, kad šaudo į policininkus.

Per susišaudymą su policija Bavarijos žemės Georgensmiundo savivaldybėje sužeisti trys pareigūnai, vienas jų sunkiai sužeistas vėliau mirė.

Anot prokurorų, W. Planas, medžiotojas ir buvęs kovos menų mokyklos vadovas, paleido 11 šūvių ir „siekė kuo daugiau mirtinų sužalojimų“.

Kratos tikslas konfiskuoti W. Plano turimą apie trisdešimties ginklų arsenalą; mat nustačius, kad jis turi psichologinių sutrikimų, iš jo atimtas leidimas turėti ginklą.

„Reicho piliečių“ judėjimo pasekėjai save laiko 1871-1918 metais egzistavusios Vokietijos imperijos piliečiais, o kelios jų grupių net yra paskelbę įkūrę atskiras valstybes.

Šio judėjimo pasekėjai dažniausiai neigia Vokietijos policijos ir kitų valstybinių institucijų teisėtumą ir atsisako mokėti mokesčius.

„Reicho piliečių“ judėjimo nariai ilgai buvo laikomi nepatenkintais piliečiais ir keistuoliais, bet po virtinės smurto išpuolių į juos imta žiūrėti, kaip į augančią grėsmę.

Porą mėnesių prieš mirtiną išpuolį Bavarijoje, rytinėje Saksonijos-Anhalto žemėje „Reicho piliečių“ judėjimo narys, 41-erių buvęs grožio konkurso „Misteris Vokietija“ nugalėtojas, apšaudė policijos pareigūnus, atvykusius į jo namus iškeldinti jį.

Įtariamasis buvo sunkiai sužeistas, o trys policijos pareigūnai atsipirko nepavojingais sužeidimais.

Nuo tada policija atliko ne vieną reidą prieš įtariamus „Reicho piliečių“ judėjimo narius, konfiskuota ginklų, keletas įtariamųjų suimti.

Saugumo tarnybos mano, kad Vokietijoje yra apie 15 tūkst. žmonių, save laikančių „Reicho piliečiais“, 900 jų yra žinomi ultradešinių pažiūrų ekstremistai.