Kritikos sulaukė vidaus reikalų ministrės Amber Rudd pasiūlymas, pagal kurį JK pasitraukus iš ES, bendrijos piliečiai pereinamuoju laikotarpiu privalėtų būti įtraukti į specialų registrą – tai būtų tarsi alternatyva stringančiam nuolatinio rezidento statuso suteikimui.

Europiečiai būtų pradėti registruoti jau kitų metų pabaigoje. Pristatydama šį planą JK parlamentui A. Rudd atskleidė, jog tam reikėtų apie 1,5 tūkst. papildomų darbuotojų bei 50 mln. svarų sterlingų.

Registracijos tvarka taip pat numato, jog teisę likti šalyje gali prarasti bedarbiai ar kriminalinius įrašus savo biografijoje turintys ES piliečiai bei asmenys, dėl kurių tapatybės kils abejonių.

Dėl kitų registracijos detalių dar galutinai neapsispręsta – vis dar deramasi dėl tokių punktų kaip minimalios metinės svetimšalio pajamos bei leidimai gyventi sutuoktiniams iš ne ES valstybių.

Tikimasi, kad visus JK gyvenančius ES piliečius tokiu būdu įregistruoti pavyktų pereinamuoju „Brexit“ laikotarpiu.

Registracijos tvarka JK parlamente pristatyta praėjusią savaitę, į ją jau spėjo sureaguoti ir EP. Grupė jo narių ministrę A. Rudd įspėjo, kad jos siūlymas neatitinka ES direktyvų.

Grupei užkliuvo punktas dėl kriminalinių biografijos įrašų: esą tai neturėtų būti lemiamas kriterijus priimant sprendimą dėl teisės likti šalyje.

Jeigu JK nepaklustų šiems teisės aktams, EP turėtų pagrindą vetuoti JK pasitraukimą iš ES dėl neatitikimo bendrijos įstatymams.

Britai alternatyvos nuolatinio rezidento kortelės išdavimui pradėjo ieškoti supratę, kad šis procesas yra pernelyg ilgas dėl prašančiųjų antplūdžio. Naujausia statistika rodo, kad paraiškas kortelei gauti užpildę kandidatai atsakymo laukia vidutiniškai 170 dienų, kai prieš 2 metus ši procedūra užtrukdavo 125 dienas.

Nuolatinio rezidento sertifikatų išdavimas pailgėjo net trigubai – 2015 metais šio dokumento teko laukti 43, o dabar – jau 116 dienų. Sertifikatas skirtas tiems, kurie šalyje gyvena ne ilgiau kaip 5 metus.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.