Pasak jo, dėl šios didėjančios grėsmės Tokijas kartu su Pietų Korėja ir Jungtinėmis Valstijomis kolektyviškai turi imtis „kitokio atsako“.

Jo komentarai nuskambėjo prieš prasidedant Filipinuose vyksiančiam I. Odoneros susitikimui su JAV gynybos sekretoriumi Jimu Mattisu ir Pietų Korėjos gynybos ministru Song Young-moo.

I. Onodera pažymėjo, kad Šiaurės Korėjos neseniai paleistos balistinės raketos praskriejo virš Japonijos teritorijos, ir sakė, kad negalima atmesti galimybės, jog per naujausią Šiaurės Korėjos požeminį branduolinį bandymą buvo susprogdinta vandenilinė bomba.

„Ši šalis greitai didina savo branduolinius ir raketinius pajėgumus, – sakė I. Odonera. – Šiaurės Korėjos keliama grėsmė padidėjo iki precedento neturinčio, kritinio ir betarpiško lygio“.

„Todėl turime imtis kalibruotų ir įvairių atsakomųjų priemonių, kad atremtume tokį grėsmės lygį“, – kalbėjo jis, bet nepaaiškino, kokios „įvairios“ atsakomosios priemonės atrodo priimtinos Japonijai.

Tuo metu J. Mattiso pareiškimas buvo santūresnis. Nors jis irgi pasmerkė Pchenjaną, ignoruojantį JT Saugumo Tarybos rezoliucijas, nukreiptų prieš Šiaurės Korėjos branduolinę ir balistinių raketų programas, bet apie kokius nors galimus karinius veiksmus neužsiminė.

J. Mattisas pabrėžė, kad JAV, Japonija ir Pietų Korėja laikosi bendros pozicijos ir spaudžia Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinės programos.

„Šiaurės Korėjos provokacijos kelia grėsmę regioniniam ir pasaulio saugumui“, – pareiškė jis.

Pasak Pietų Korėjos gynybos ministro Song Young-moo, Šiaurės Korėjos elgesys „darosi vis blogesnis ir blogesnis“.

Anksčiau pirmadienį žurnalistai ministro paklausė apie galimo karo su Šiaurės Korėja pavojų. Jis atsakė, kad gynybos ministrai šią problemą vertina iš ypatingos perspektyvos.

„Mes suvokiame įsitraukimo į karą sunkumus, – sakė Song Young-moo, kalbėjęs per vertėją. – Todėl mes dėsime visas būtinas pastangas, kad išspręstumėme šią problemą ekonominiu ir diplomatiniu keliu“.

Tačiau jis pridūrė, kad tuo atveju, jeigu Pietų Korėja bus užpulta, „privalėsime imtis ryžtingų veiksmų“.