Šią informaciją naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino vyriausiasis „Echo Moskvy“ redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Kaip skelbia pati radijo stotis, užpuolikas yra sulaikytas. Pranešime teigiama, kad T. Felgengauer buvo sužalota gerklė, bet pavojaus jos gyvybei nėra. Tačiau žurnalistė yra paguldyta į ligoninę, rašo bbc.com.

Daugiau šio incidento detalių radijo stotis neskelbia. Su Aramu Gabrelianovu susijusio kanalo „Mash v Telegram“ anoniminiai šaltiniai tvirtina, kad užpuolikas į redakciją įžengė su dar vienu asmeniu ir prieš užpuldamas vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoją apsaugininkui į veidą papurškė dujomis.

Oficialiai ši informacija kol kas nepatvirtinta.

Нападавший pic.twitter.com/9qOmrEKwsU
— Виталий Рувинский (@Vit_Ruvinsky) 23 October 2017

Rusijos vidaus reikalų ministerija skelbia, kad žurnalistės užpuolikas – užsienietis. Iš kokios šalies šis vyras, kol kas nepranešama.

Tatjana Felgengauer radijo stotyje „Echo Moskvy“ dirba jau daugiau kaip 10 metų. Pirmą kartą kaip korespondentė eteryje ji pasirodė 2005 metais. Šiuo metu radijo stotyje ji dirba laidos vedėja ir vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja.

„Echo Moskvy“ reiškiama kritika erzino daugelį Rusijos vyriausybėje, o jos laidų vedėjams ir žurnalistams anksčiau būdavo grasinama mirtimi.

Vis dėlto vienas informuotas šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad išpuolis prieš T. Felgengauer nesusijęs su jos profesine veikla ir kad pagrindinė nusikaltimo versija – chuliganizmas.

„Pagal preliminarius duomenis, T. Felgengauer užpuolęs asmuo buvo pažįstamas su žurnaliste. Šiame incidente įžvelgiamas asmeninis motyvas“, – teigė šaltinis.

Jis pridūrė, kad užpuolikas buvo ginkluotas ne peiliu, o kitokiu aštriu daiktu.

Policija nurodė, kad užpuolikas veikiausiai yra užsienietis ir kad laidų vedėją jis užpuolė dėl asmeninio priešiškumo.

„Užpuolikas buvo sulaikytas apsaugos darbuotojų ir šiuo metu perduotas policijai. Preliminariai nustatyta, kad piktadarys yra užsienio valstybės pilietis. Pagal išankstinius duomenis, įvykio priežastis buvo asmeninis priešiškumas“, – sakoma Maskvos policijos pranešime.

T. Felgengauer gydymą kontroliuoja Maskvos sveikatos apsaugos departamento vadovas Aleksejus Chripunas, pažymėjo sostinės mero pavaduotojas Leonidas Pečiatnikovas.

Jis pridūrė, kad greitosios pagalbos medikai po iškvietimo į įvykio vietą atvyko per keturias minutes.

Sužeistoji buvo išvežta į Sklifosofskio ligoninę Maskvoje ir yra operuojama, nurodė „Echo Moskvy“.

„Vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas pranešė, kad Tatjaną Felegengauer išvežė į operacinę“, – sakoma radijo pranešime.

Laukia operacijos

A. Venediktovas sakė, kad „pavojus (moters) gyvybei negresia, tačiau ji yra sunkios būklės“. Jis pridūrė, kad po išpuolio T. Felgengauer sugebėjo pati išeiti iš radijo stoties pastato.

„Mes laukiame žinių, kas bus po operacijos“, – sakė jis.

Pasak vyriausiojo redaktoriaus, per išpuolį nukentėjo dar du žmonės: apačioje buvęs apsaugos darbuotojas, kuriam kažkokia medžiaga buvo aplietas veidas, ir kitas viršuje buvęs apsaugos darbuotojas, kuriam pavyko pargriauti užpuoliką ant žemės.

Dar vienas radijo stoties darbuotojas Vitalijus Ruvinskis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė nuotrauką, kurioje įamžintas ant kėdės sėdintis susivėlęs vyriškis, vilkintis juodą švarką ir tamsias kelnes.

Po išpuolio įtariamasis bandė pasislėpti radijo stoties pastate, tačiau jį surado apsaugininkai, sakė policijos pareigūnas Jurijus Titovas.

Pasak A.Venediktovo, užpuolikas turėjo pieštą redakcijos planą.

„Jis turėjo planą su patalpų pavadinimais anglų kalba, mačiau jį savo akimis“, – pridūrė vyriausiasis redaktorius.

Užpuoliką sulaikęs apsaugininkas Aleksandras Usačiovas taip pat sakė, kad vyras, iš pažiūros, taikėsi į T. Felgengauer.

„Aš atėmiau jo peilį ir prispaudžiau jį prie grindų“, – sakė jis.

Išpuoliai prieš žurnalistus

T. Felgengauer yra viena iš radijo stoties redaktoriaus pavaduotojų ir ilgametė rytinės naujienų laidos vedėja.

Ji taip pat aktyviai dalyvauja opozicijos rengiamuose mitinguose ir turi tūkstančius sekėjų savo paskyroje tinkle „Facebook“.

„Echo Moskvy“, nuo sovietinių laikų laikoma Rusijos liberalios opozicijos ruporu, erzina daugelį Rusijos vyriausybėje.

„Perestroikos“ metais įkurta „Echo Moskvy“ buvo pirmoji nepriklausoma radijo stotis, pradėjusi savo transliacijas 1990 metų rugpjūčio 22 dieną.

Nuo to laiko radijo stotis tapo viena dažniausiai cituojamų žiniasklaidos priemonių Rusijoje ir populiariausia pokalbio laidų ir naujienų radijo stotimi šalyje, kurios transliacijos girdimos daugelyje Rusijos regionų.

Didžioji dalis jos akcijų priklauso „Gazprom Media“, Rusijos gamtinių dujų milžinės „Gazprom“ žiniasklaidos holdingo bendrovei.

Niujorke įsikūrusio Žurnalistų gynimo komiteto duomenimis, nuo 1992 metų Rusijoje nužudyti 58 žurnalistai. Dar daugiau jų susilaukė grasinimų ir buvo užpulti, tačiau šie nusikaltimai nebuvo ištirti.

Kita populiari „Echo Moskvy“ laidų vedėja Julija Latynina rugsėjį pabėgo iš Rusijos po įtariamo jos automobilio padegimo.

Rusijos pareigūnai: vyras yra nestabilios psichikos

Pirmadienį radijo stoties „Echo Moskvy“ redakcijoje su peiliu žurnalistę T. Felgengauer užpuolęs vyras nebuvo su ja pažįstamas ir, preliminariais duomenimis, yra nestabilios psichikos. Tai pranešė Rusijos teisėsaugos institucijų atstovai.

„Per apklausą jis prisistatė esąs Borisas Gricas, į klausimus atsakinėjo neadekvačiai. Galbūt jis yra nepakaltinamas ir serga psichikos liga“, - sakė šaltiniai. Pavyzdžiui, paklaustas, ar jis pažinojo nukentėjusiąją, vyras atsakė, kad jis su ja palaikė telepatinį kontaktą nuo 2012 metų. „Jis teigia, kad ji seksualiai jį persekiojo, naudodamasi telepatiniu kontaktu“, - pranešė pareigūnai.

Pasak jų, sulaikytajam bus paskirta psichiatrijos ekspertizė.