Prieš tai, kai šį dykumos miestą atkovojo vyriausybinės pajėgos, IS „per 20 dienų įvykdė keršto egzekucijas daugiau kaip 116 civilių, kuriuos kaltino kolaboravimu su režimo pajėgomis“, sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Spalio 20 dieną IS iš miesto išstūmė Sirijos vyriausybės pajėgos, pirmadienį pranešė Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuro vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Civiliai buvo nužudyti dėl kaltinimų kolaboravimu su Sirijos režimu.

Spalio 1 dieną IS kovotojams buvo pavykę infiltruotis į pietrytinėje Homso provincijos dalyje esantį Karjatainą, kurį tuo metu kontroliavo vyriausybės pajėgos.

Sukrečiančios skerdynės

Vienas įtakingas Sirijos pareigūnas išpuolį pavadino „sukrečiančiomis skerdynėmis“, akcentuodamas, kad Chomso provincijos Karjataino mieste vis dar ieškoma šalies žuvusiųjų.

„Associated Press“ išplatintame vaizdo įraše, kuris buvo padarytas Sirijos pajėgoms perimant minėtojo miesto kontrolę į savo rankas, matoma, kaip gatvėse guli žuvusieji.

Vaizdo įraše vienas vietos gyventojas teigia, kad „Islamo valstybės“ pajėgos nužudė daugiau nei 100 žmonių, tarp kurių tiek kariai, tiek civiliai.

„Tai žmonės, nepažįstantys Dievo, jie nieko nežino. Žudo vaikus ir moteris, peiliais. Muša moteris, laužo joms rankas“, – teigia vyras, kuris, nuogąstaudamas dėl savo saugumo, nepanoro prisistatyti.

Chomso provincijos gubernatorius Talalis Barazi „The Associated Press“ pirmadienį sakė, kad dauguma žuvusiųjų – miesto gyventojai, dirbę valstybės tarnyboje, arba kaip nors susiję su Sirijos valdančiąja „Baath“ partija.

Gubernatoriaus teigimu, žudynės truko tris savaites, kol mieste šeimininkavo ir gyventojus terorizavo „Islamo valstybės“ teroristai.

Jis pridūrė, kad be žinios dingusiais laikoma mažiausiai 13 žmonių, o 6 asmenų palaikai dar neatpažinti.

„Sukrečiančios skerdynės“, – sako T. Barazi.

Kontratakuodamas Sirijos režimas penktadienį atkovojo šio miesto kontrolę.

Tačiau, pasak R. A. Rahmano, užėmęs miestą režimas taip pat nužudė 12 civilių.

Stebėsenos biuro teigimu, mieste veikė apie 200 kovotojų, kurie pasitraukė į rytinę Homso provincijos dykumų dalį.

IS tebėra aktyvi dykumų vietovėse, kur pastaruoju metu vykdė kontratakas, siekdama susigrąžinti prarastas teritorijas.

Režimo pajėgos centrinėje Chomso provincijoje esantį al Karjatainą iš tris savaites jį kontroliavusių džihadistų perėmė šeštadienį.

Pirmą kartą IS šį miestą užėmė 2015 metais, tačiau pernai šią grupuotę išvarė Rusijos palaikomos Sirijos pajėgos.

„Lavonus miesto gatvėse gyventojai pamatė, kai (šeštadienį) jį užėmė režimo pajėgos. Jie (žmonės) buvo nušauti arba nudurti peiliais“ , – sakė R. Abdel Rahmanas.

Dauguma žuvusiųjų buvo nužudyti likus dviem dienoms iki IS kovotojų išstūmimo iš šio miesto, pridūrė jis.

Režimo pajėgos užėmė al Karjatainą šeštadienį, kai naktį miestą paliko daugiau nei 200 džihadistų, turėjusių pasitraukti į didelę dykumą, besidriekiančią iki Irako sienos.

Iki 2011 metais prasidėjusio karo 30 tūkst. gyventojų turėjęs Al Karjatainas, kuriame gyveno maždaug 900 krikščionių, buvo puikus religinių bendruomenių sambūvio pavyzdys.

Tačiau 2015-2016 metais per aštuonis mėnesius trukusią IS okupaciją mieste buvo sunaikinta daugybė objektų, tarp jų ir penktąjį amžių siekianti bažnyčia.

IS atsitraukimas

„Islamo valstybė“, būdama savo galios viršūnėje, 2014 metais užėmė dideles Sirijos ir Irako teritorijas ir jose paskelbė savo „kalifatą“, dydžiu prilygstantį Didžiajai Britanijai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais grupuotė patyrė virtinę pralaimėjimų, vienas svarbiausių kurių buvo Mosulo miesto praradimas Irake liepos mėnesį.

Praėjusią savaitę ji buvo priversta pasitraukti iš Rakos, svarbiausios savo tvirtovės Sirijoje; čia kontrolę perėmė JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), kurioms priklauso kurdų ir arabų kovotojai.

Dabar džihadistų kovotojai yra susitelkę naftos turtingoje Deir az Zoro provincijoje Sirijos rytuose, prie sienos su Iraku.

IS kontroliuoja maždaug 40 proc. šios beveik visiškai jiems anksčiau priklausiusios provincijos. Džihadistai yra priversti ginti savo pozicijas nuo puolančių SDF ir Rusijos remiamų Sirijos vyriausybės pajėgų dviem frontais.

JAV remiamos pajėgos atakuoja džihadistus daugiausia rytiniame įstrižai provincijos einančios Eufrato upės krante.

Šeštadienį SDF kovotojai iš grupuotės atsikovojo didžiausią šalies naftos telkinį.

Rusijos remiamos Sirijos režimo pajėgos puola IS pajėgas atskirai, daugiausia vakariniame Eurfrato krante.

Per operaciją rugsėjo mėnesį režimo pajėgos įveikė IS kovotojus, beveik trejus metus apsiaustyje laikiusius vyriausybės kontroliuojamus Deir az Zoro miesto rajonus.

Pasak SOHR, šiuo metu IS kontroliuoja vos 8 proc. miesto.

Kitose Sirijos dalyse IS kovotojai tebekontroliuoja nedidelius teritorijos lopinėlius, tarp jų keletą neseniai atkovotų gyvenviečių centrinėje Chamos provincijoje ir dalį Jarmuko palestiniečių pabėgėlių stovyklos pietų Damaske.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)