Anot Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, pratybose apie pusšimtį atstovų iš daugiau nei 20 Ukrainos ministerijų ir kitų valstybinių institucijų dvi dienas dalyvavo moderuojamose diskusijose, aptardami ir modeliuodami institucijų veiksmus susiduriant su įvairiomis grėsmėmis – kibernetinėmis, informacinėmis, ginkluotos agresijos ir kt.

Pratybomis buvo siekiama diskutuojant išsiaiškinti ir patikrinti esamas institucijų procedūras, procesus ir pajėgumus kritinei energetikos infrastruktūrai apsaugoti, taip pat nustatyti spragas ir pateikti rekomendacijas dėl valstybės krizių prevencijos ir valdymo tobulinimo.

Įžanga į pratybas tapo dviejų dienų akademinis seminaras, kurio metu Ukrainos, užsienio šalių – JAV, Izraelio, Lenkijos, Lietuvos, Turkijos ir kt. – ir tarptautinių organizacijų specialistai dalijosi žiniomis ir geriausia patirtimi įvairiose krizių valdymo srityse.

Stalo pratybas ir mokymo seminarą taip pat padėjo organizuoti renginio partneriai Ukrainoje – Ukrainos vicepremjero europinei ir euroatlantinei integracijai biuras, Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministerija, Ukrainos nacionalinis strateginių studijų institutas, įmonė „Ukrenergo“. Pratybas organizuoti ir jų rezultatus vertinti padėjo ekspertų grupė iš JAV jūrų laivyno antrosios pakopos mokyklos (US Naval Postgraduate School), taip pat Lietuvos ekspertai, dirbantys NATO Strateginės komunikacijos kompetencijų centre (Rygoje) ir NATO atstovybėje Ukrainoje.

Visas mokymo renginys organizuotas NATO programos „Mokslas taikai ir saugumui“ (angl. NATO Science for Peace and Security) ir NATO Energetinio saugumo kompetencijų centro lėšomis. Šis renginys taip pat yra vienas iš NATO kompleksinės pagalbos Ukrainai priemonių plano (Comprehensive Assistance Package) dalis.

Šių metų lapkritį Vilniuje planuojama aptarti ir apibendrinti pratybų vertinimo rezultatus.

Pratybų uždarymo renginyje penktadienį apsilankė Ukrainoje viešintis Lietuvos užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius.