Slovakijoje gimęs lieknas žilagalvis žiniasklaidos, chemijos pramonės ir žemės ūkio magnatas, žurnalo „Forbes“ pramintas čekų Donaldu Trumpu, yra antras pagal turtingumą žmogus šalyje.

2011 metais A. Babišas įkūrė populistinį judėjimą „Nepatenkintų piliečių akcija“ (ANO). Į politinę areną šis politikos naujokas įžengė ryžtingai nusiteikęs palenkti į savo pusę rinkėjus pažadais apvalyti politiką 10,6 mln. gyventojų turinčioje ES valstybėje, kurią su korupcija kovojanti nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ laiko labiau korumpuota už Botsvaną.

Po dvejų metų ANO pavyko prasimušti į parlamentą, tačiau nuo tada A.Babišą lydi kaltinimai įvairiais pažeidimais, nors jis pats kategoriškai juos neigia.

Paskutinę savaitę iki rinkimų 63 metų A. Babišas toliau įkyriai kartojo jo mantra tapusią frazę „dabar arba niekada“ ir tvirtino, kad šis balsavimas yra paskutinė galimybė rinkėjams suteikus jam valdžią atsikratyti „šią šalį dusinančios korupcijos hidros“.

A. Babišas stengiasi prisivilioti ir euroskeptiškų pažiūrų rinkėjus: savo laiške jiems žada, kad „Čekijos Respublika neįsives euro“, jei jis taps premjeru.

Laiške jis taip pat rašo, jog nori „vieningos Europos, kuri elgiasi sąžiningai ir kurioje nėra antrarūšių narių“.

A. Babišas kalba dalykus, kuriuos mėgsta akcentuoti kitų rytinių ES narių lyderiai, pasisakantys prieš privalomas pabėgėlių paskirstymo kvotas ir įvairias taisykles, kai kurių traktuojamas kaip Briuselio bandymą apriboti jų šalių suverenitetą.

Turėdamas galvoje didžiulę Čekijos priklausomybę nuo ES subsidijų ir prekybos, A. Babišas atmeta šalies pasitraukimo iš Bendrijos galimybę, tačiau nori, kad būtų keičiamos bloko laisvo kapitalo, prekių, paslaugų ir darbo jėgos judėjimo taisyklės.

„Šeimos verslas“

ANO pastaruosius ketverius metus dirbo sudėtingoje koalicijoje su socialdemokratais (ČSSD) ir centristine Krikščionių demokratų sąjunga-Čekoslovakijos liaudies partija (KDU-ČSL).

Virtinė skandalų nesumažino A. Babišo populiarumo, o rinkėjų parama ANO netgi auga, nes judėjimo lyderis toliau žada kovoti su korupcija viešajame gyvenime ir „valdyti valstybę kaip šeimos verslą“.

Tačiau ekspertai kritikuoja A.Babišą dėl sprendimo pratęsti biokurui taikytas mokesčio lengvatas, naudingas „Agrofert“ – didžiausiam Čekijos prekybos konglomeratui, kuriam jis vadovavo iki 2014 metų, kai pasitraukė, kad užimtų finansų ministro pareigas.

Gegužę A. Babišui teko palikti šį postą, kai buvo paviešinti įrašai, patvirtinę, kad ministras darė spaudimą jam priklausančiuose laikraščiuose dirbantiems žurnalistams, nors žadėjo niekada taip nesielgti.

Kiek anksčiau šį mėnesį jis buvo apkaltintas sukčiavimu ir kenkimu ES finansiniams interesams dėl 2 mln. eurų subsidijos, kuri 2007 metais buvo skirta jo „Gandralizdžio“ (Čapí Hnízdo ) ūkiui.

A. Babišas tvirtina, kad jam pareikšti kaltinimai yra sufabrikuoti ir kad jais bandoma sutrukdyti jam laimėti rinkimus.

Praėjusią savaitę Slovakijos Konstitucinis Teismas panaikino A. Babišui palankias žemesnės instancijos teismų nutartis, kuriomis jis buvo išteisintas dėl kaltinimų, kad komunistinėje Čekoslovakijoje buvo slaptosios policijos agentas.

„Nėra jokių įrodymų, nieko nepasirašiau, nebendradarbiavau su slaptąja policija“, – sakė A. Babišas, kai Konstitucinis Teismas grąžino jo bylą žemesnės instancijos teismui.

Turtingesnis už D. Trumpą

Kasmet pasaulio milijardierių sąrašą skelbiančio žurnalo „Forbes“ duomenimis, A. Babišo turtas vertinamas 4,1 mlrd. JAV dolerių (3,48 mlrd. eurų). Tai reiškia, kad šis buvęs komunistas, rinkėjų vilionėms nevengiantis pasitelkti ir spurgų, yra turtingesnis už tame pat sąraše esantį JAV prezidentą Donaldą Trumpą. Pastarojo turtas vertinamas 3,1 mlrd. dolerių (2,63 mlrd. eurų).

Kaip teigia pats A. Babišas, jo tėvas komunistinės eros metais buvo „vienas iš užsienio prekybos Slovakijoje pradininkų“, todėl vaikystėje ir paauglystėje jam teko daug keliauti. Pradinę mokyklą jis lankė Paryžiuje, o vidurinę baigė Ženevoje.

A. Babišo polinkis į verslumą išryškėjo dar paauglystėje.

„Dirbau nuo 15 metų. Pristatinėjau pieną, stotyje iškraudinėjau siuntas, dirbau apdailos darbus – dariau viską, kad užsidirbčiau pinigų“, – kartą yra pasakojęs jis.

Baigęs ekonomikos mokslus A. Babišas pasekė tėvo pėdomis ir nuo 1985 iki 1991 metų dirbo prekybos atstovu Maroke.

Po 1989-ųjų Aksominės revoliucijos, nuvertusios keturis dešimtmečius gyvavusį tuometės Čekoslovakijos komunistinį režimą, A. Babišas sugrįžo į gimtinę. Šalis suskilo į dvi valstybes, o jis liko bedarbis.

1954 metų rugsėjį Bratislavoje gimęs A. Babišas šiuo metu gyvena su 20 metų už jį jaunesne žmona Monika, su kuria susilaukė dviejų vaikų. Vasarą „Gandralizdyje“ įvyko jųdviejų vestuvės.

Buvęs tenisininkas ir tinklininkas dar dviejų vaikų susilaukė su pirmąja žmona.

„Esu turtingas žmogus. Įgyvendinau beveik visas savo svajones. Sąžiningu darbu uždirbau milijardus“, – kartą pasakė jis.

Prasideda parlamento rinkimai

Penktadienį Čekijoje prasideda Deputatų Rūmų (parlamento žemųjų rūmų) rinkimai. Pagal šalies konstituciją, jie vyks dvi dienas. Maždaug 15 tūkstančių rinkimų apylinkių atvers duris 14 valandą vietos laiku.

Beveik 10,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje į rinkėjų sąrašus įtraukta daugiau kaip 8 mln. žmonių. Dėl deputatų mandatų kovos 31 partijos kandidatai. Sociologai prognozuoja, kad juos pasidalys aštuonių politinių organizacijų atstovai.

Didžiausia sėkmė turėtų lydėti Čekijos centro dešinįjį judėjimą ANO (Nepatenkintų piliečių akcija). Jam vadovauja multimilijardierius ir buvęs pirmasis vicepremjeras A. Babišas. Finansinis skandalas, dėl kurio jis prieš kelis mėnesius paliko vyriausybę ir buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, neigiamai atsilipė judėjimo reitingams, vis dėlto, kaip rodo gyventojų apklausos, ANO gali tikėtis 25 proc. rinkėjų paramos.

Socialdemokratai, pagrindiniai ANO politiniai oponentai, gali surinkti 12,5 proc. balsų. Trečią pagal dydį frakciją žemuosiuose rūmuose gali sudaryti komunistai, kuriuos remia 10,5 proc. rinkėjų.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas jau pareiškė, kad sudaryti naująją šalies vyriausybę jis patikės daugiausia balsų surinkusios partijos vadovui.

Preliminarūs rinkimų rezultatai turi būti paskelbti jau šeštadienio vakarą.