Šiomis priemonėmis bus siekiama spręsti per pastarųjų dvejų metų išpuolius išryškėjusias pažeidžiamumo problemas.

Europos Komisija planuoja skirti per 100 mln. eurų itin daug turistų pritraukiantiems miestams, siekiantiems apsaugoti savo viešąsias erdves po virtinės teroro atakų, nusinešusių šimtus gyvybių.

„Negalime sustabdyti visų atakų, – per spaudos konferenciją sakė ES saugumo komisaras Julianas Kingas. – Tačiau galime padaryti, kad teroristams ir kitiems, linkintiems mums blogo, tas atakas surengti būtų vis sunkiau ir sunkiau.“

Tarp tų žingsnių minimas apsauginių barjerų įrengimas judriose vietose, pagalba projektuojant saugesnes viešąsias erdves bei patarimai, kaip apsaugoti masinius sporto ir kultūrinius renginius.

„Manome, kad galime paversti viešąsias erdves saugesnes visiškai nepakeisdami jų, kaip iš esmės atvirų erdvių, kur renkamės gyventi savo gyvenimą, pobūdžio“, – nurodė J. Kingas.

Naujausias aukų pareikalavęs išpuolis įvyko rugpjūtį Barselonoje ir gretimame kurortiniame mieste; per šias nelaimes žuvo 16 žmonių.

2016 metų liepą Prancūzijos Nicos mieste per minią lėkęs sunkvežimis mirtinai sužalojo 86 žmones. Incidentas primena džihadistų atakas Londone, Berlyne ir Stokholme, per kurias taip pat buvo panaudoti automobiliai.

Be kita ko, per naujausias atakas ekstremistai kartais griebiasi peilių, nors anksčiau dažniausiai sprogdindavosi mirtininkai, šaudydavo automatiniais ginklais užpuolikai.

ES vykdomosios institucijos plane numatoma apriboti galimybę įsigyti medžiagų, iš kurių gaminami savadarbiai sprogmenys, panaudoti per 2016-ųjų išpuolius Briuselio oro uoste ir metropolitene.

EK taip pat pasiūlė naujų metodų, kaip spręsti duomenų šifravimo problemą, su kuria susiduria pareigūnai, tirdami ekstremistų, planuojančių atakas, žinutes.

Taip pat siūloma sustiprinti Europolo bendradarbiavimą su trečiosiomis šalimis bei paremti derybas dėl ES susitarimų su Alžyru, Egiptu, Izraeliu, Jordanija, Libanu, Maroku, Tunisu ir Turkija dėl asmens duomenų perdavimo tarp Europolo ir šių šalių, siekiant užkirsti kelią terorizmui ir sunkiems nusikaltimams ir su tuo kovoti.

Be to, EK rekomendavo Briuseliui pradėti derybas dėl peržiūrėto lėktuvų keleivių duomenų susitarimo su Kanada. Liepą Europos Teisingumo Teismas tokį susitarimą pripažino neteisėtu.

Nors išpuolių, kuriuose naudojamos cheminės, biologinės, radiologinės ir branduolinės medžiagos, tikimybė yra „maža“, EK taip pat pasiūlė veiksmų planą, kad sustiprintų ES pasirengimą bei atsparumą tokioms atakoms. Be kita ko, numatyta sukurti saugumo tinklą dėl šių grėsmių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)