Jungtinės Karalystės (JK) Lankašyro grafystės Cleveleys mieste darytose nuotraukose užfiksuotas keistas reiškinys – visą miestą padengęs putų sluoksnis, rašo „The Independent“.

Dėl stipraus vėjo ir iš jūros vandens besiveržiančių putų miesto gatvės ir pastatai buvo padengti jų sluoksniu. Šis neįprastas reiškinys neišvengiamai apsunkino eismo sąlygas.

Itin reta gamtos išdaiga pasireiškė apie šešių kilometrų atstumu į šiaurę nuo Blakpulo, kai uraganas Ofelija siautė virš Airijos ir JK teritorijų.

Keistas reiškinys – raudona saulė – pastebėtas ir danguje, skelbia BBC. Informuojama, kad fenomenas buvo matomas Pietų Vakaruose, Midlandse, Šiaurės Vakaruose ir Šiaurės Rytuose.
BBC orų pranešėjas Simonas Kingas teigė, kad saulė raudonai nusidažė dėl to, kad uragano Ofelija liekanos iš Saharos neša tropinį orą ir dulkes.

Jis pridūrė, kad svarbų vaidmenį atliko ir miškų gaisrų Portugalijoje ir Ispanijoje nuosėdos, nešiojamos vėjo. Dėl dulkių šviesa lūžta ir atspindima ilgesnėse bangose, todėl atrodo raudona. „Ofelijos gimtinė yra Azorai, ten ji buvo uraganas. Keliaudama į šiaurę, ji su savimi nešė ir tropinį Sacharos orą ir dulkes“, – kalbėjo S. Kingas. Tai reiškia, kad kartu su Ofelija keliavo ir dulkių debesys.

Dulkės pakyla iki aukščiausių atmosferos sluoksnių. Taip nutiko virš Didžiosios Britanijos. Dulkės pernelyg aukštai, saulės šviesa lūžta į ilgesnes bangas, tad jos mūsų akims atrodo raudono atspalvio“, – paaiškino ekspertas.

Ankstyvą spalio 16 d. rytą Vakarų Airijoje esančioje Kerio grafystėje fiksuota nuošliauža, o vėjo gūsiai siekė net iki 44,7 metro per sekundę.

Ofelija – tai per savaitgalį sustiprėjęs trečiosios kategorijos uraganas, neramumus kelti pradėjęs Azorų salose ir vėliau Atlanto vandenynu atkeliavęs iki JK.

Ekspertų teigimu, šis uraganas pasiekė labiausiai į rytus nutolusias Atlanto vandenyno baseino teritorijas nuo 1980 m., kai siautėjo uraganas Frances, ir iš esmės yra stipriausias uraganas nuo 1961 m. smogusio net 12 gyvybių pareikalavusio uragano Debbie laikų.

Taliną apgobė tamsa

Kaip teigė sinoptikė Taimi Paljak, palydovų darytose nuotraukose matyti, kad Estiją pasiekė Portugalijoje siaučiančių gaisrų dūmai bei suodžiai ir dulkės iš Sacharos dykumos. Kaip rašo rus.DELFI.ee, spalio 17 d. apie 13 val. Talinas paskendo tamsoje.

„Peržiūrėjome palydovines nuotraukas, o Suomijos meteorologijos tarnyba patvirtino, kad mus pasiekė Portugalijos gaisrų dūmai bei suodžiai ir dulkės iš Sacharos“, – interviu ERR sakė ji.

„Informacijos apie cheminę oro sudėtį mes neturime, nes panašaus pobūdžio matavimų nevykdome, - patikino T. Paljak. – Tamsa ir nuosėdos tęsis visą dieną, o vakare debesys ims sklaidytis, todėl taip tamsu nebebus.“

Tuo metu Suomijos pietuose buvo pastebėta, kad Saulė dieną paraudonavo.

„Kai Saulė šviečia pro orą su pelenų ir dulkių dalelėmis, spinduliai lūžta, mėlyna šviesa „dingsta“, todėl Saulės diskas atrodo raudonas“, – portalui „Yle“ aiškino suomių meteorologas Toni Hellinenas. Pasak jo, „raudonos Saulės“ reiškinys Suomijoje yra itin retas.

Daugybė nustebusių Suomijos gyventojų leidinių redakcijoms siuntė šimtus šio reginio nuotraukų.