Iš dviejų išpuolių Talibanas atsakomybę prisiėmė už daugiau aukų pareikalavusį - koordinuotą puolimą prieš policininkus pietrytiniame Gardezo mieste Paktijos vilajete.

Per šį išpuolį žuvo 41 žmogus, sužeisti 158, skelbia Vidaus reikalų ministerija; ligoninės prašo paaukoti kraujo. Po išpuolio prie ligoninių būriavosi minios žmonių, karštligiškai mėginančių gauti žinių apie artimuosius.

Kita pasala, dėl kurios kaltinamas Talibanas, surengta kaimyniniame Gaznio vilajete, čia žuvo 25 saugumo pajėgų atstovai ir penki civiliai, dar dešimt žmonių sužeisti, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

2014 m. gruodį atsitraukus užsienio kovinėms pajėgoms, Afganistano armija ir policija su Talibanu kovoja priekinėse mūšio linijose ir per pastaruosius metus patyrė daugybę aukų. Be to armijos ir policijos gretose apstu korumpuotų asmenų ir dezertyrų.

„Ligoninės perpildytos, mes prašome žmonių paaukoti kraujo“, – sako Shiras Mohammadas Karimis Gardezo ligoninės direktoriaus pavaduotojas, pasak kurio, sužeistųjų ligoninėje yra daugiau nei 200.

Gydytojai ir seselės skubėjo padėti sužeistoms moterims, vaikams ir policijos pareigūnams užpildžiusiems koridorius, kur taip pat gulėjo ir žuvusiųjų kūnai. Prie ligoninės aukoti kraujo rikiavosi universitetų studentai, sakė naujienų agentūros AFP fotografas.

Gardezo iIšpuolis, už kurį atsakomybę prisiėmė Talibanas, apie tai paskelbdamas socialiniame tinkle „Twitter“, prasidėjo dviem mirtininkams prie mokymų centro, netoli Paktijos policijos stoties, susprogdinus užminuotą sunkvežimį ir visureigį „Humvee“.

Sprogimas visiškai sugriovė pastatą ir, pasak pareigūnų, leido ginkluotiems užpuolikams įsiveržti į kompleksą ir Vidaus reikalų ministeriją.

Dauguma aukų – civiliai, atėję į policijos būstinę atsiimti pasų ar tapatybės kortelių“, – sakoma Paktijos gubernatoriaus biuro pranešime.