Irako kariams ir tankams per operaciją šiaurinėje Kirkuko provincijoje užėmus virtinę naftos pramonės ir karinių objektų bei Kirkuko miesto gubernatoriaus biurą, D. Trumpas leido suprasti neketinantis įsitraukti į ginčą tarp abiejų JAV sąjungininkų kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Nepalaikome nė vienos pusės, bet mums nepatinka faktas, kad jos grumiasi“, – žurnalistams sakė D.Trumpas.

„Daug metų palaikėme labai gerus ryšius su kurdais, – pridūrė jis. – Taip pat palaikėme Iraką, bet šioje kovoje mes nepalaikome nė vienos pusės.“

Praeitą mėnesį kurdų surengtas referendumas dėl nepriklausomybės ir irakiečių atsakomieji veiksmai yra dalis seniai besitęsiančio konflikto tarp abiejų pusių. Kurdai trokšta didesnės autonomijos arba netgi atskiros valstybės, besiribojančios su Turkija.

JAV Valstybės departamentas nurodė, kad Jungtinės Valstijos „labai susirūpinusios“ dėl įsiplieskusio smurto ir paragino „visas šalis vengti provokacijų, kuriomis gali pasinaudoti Irako priešai, suinteresuoti kurstyti etninį ir tarpkonfesinį konfliktą“ – ypač „Islamo valstybė“.

Departamento atstovės Heather Nauert pranešime sakoma, kad Jungtinės Valstijos palaiko „taikų bendrą administravimą, vykdomą centrinės ir regionų vyriausybių, atitinkantį Irako konstituciją, visose ginčijamose teritorijose“.

Pentagono atstovas pulkininkas Robas Manningas savo ruožtu sakė žurnalistams, kad JAV nedalyvauja priešpriešoje Kirkuke ir neteikia palaikymo jokiai konflikto šaliai.

„Remiame suvienytą Iraką ir nepalikome nei vienos pusės veiksmų prieš kitą“, – pabrėžė jis.

„Esame nusistatę prieš bet kurios šalies smurtą ir raginame vengti destabilizuojančių veiksmų, atitraukiančių nuo kovos prieš ISIS (IS)“, – pridūrė R.Manningas.

Pasak jo, sprendimas surengti referendumą buvo „netinkamas“. Gynybos departamento atstovas taip pat paragino plėtoti dialogą ir veikti laikantis Irako konstitucijos.

„Toliau palaikome suvienytą Iraką“, – pažymėjo R.Manningas.

Jis patvirtino, kad JAV karių esama šio konfliktų abiejų šalių pajėgose Kirkuko regione, bet neatskleidė, kiek jų ten laikoma.