San Fransisko „svyrantį bokštą“ gaubia vis daugiau blogų žinių. „Millennium Tower“ yra prabangus gyvenamasis dangoraižis, kuris nuo 2008 metų, kai buvo pastatytas, į žemę susmuko 42,5 cm ir pasviro 35 cm.

Nors miesto inspektoriai nustatė, kad jis yra saugus gyventi, pasiturinčių šio namo gyventojų tai neguodžia: jų butų vertė jau krito vidutiniškai 320 tūkst. dolerių, rašo independent.co.uk.

58 aukštų „Millennium Tower“ yra iškilęs San Fransisko finansiniame rajone. Ketvirtame pagal aukštį šio didmiesčio dangoraižyje yra daugiau kaip 400 kelis milijonus dolerių kainuojančių butų, iš kurių atsiveria panoraminis vaizdas į San Fransisko įlankos rajoną.

2008 metais užbaigto dangoraižio gyventojai gali naudotis virtine prabangių patogumų, įskaitant baseiną, sporto salę, vyno rūsį, degustacijų kambarį, kino teatrą ir durininko paslaugas.

Per pirmąsias penkias pardavimų savaites bokšte „Millennium Tower“ buvo parduota butų už 100 mln. dolerių, rašė „San Francisco Chronicle“.

Butų kainos svyravo nuo 1,6 mln. iki 10 mln. dolerių.

Tačiau gyventojai nenudžiugo, kai 2015 metų birželį sužinojo, kad jų dangoraižis susmuko į žemę 40 cm ir ties pamatais pasviro 5 cm.

Iki 2017 metų „Millennium Tower“ smuktelėjo dar 2,5 cm ir palinko 6,25 cm kitoje gatvės pusėje statomo dangoraižio „Salesforce Tower“ link.

„Millennium Tower“ vystytojai „Millennium Partners“ tvirtina, kad dėl to yra kaltos šalimais vykstančios statybos. 2010 metais netoliese raustis į žemę pradėjo miesto transporto centras „Transbay Transit Center“.

Statant naują terminalą, buvo iškasta 18 m gylio duobė, skirta traukinio tuneliui ir požeminėms atramoms.

Vienas iš „Millennium Partners“ įkūrėjų per spaudos konferenciją sakė, kad egzistuoja „tik viena bėda“ – dėl naujo terminalo statybų iš žemės buvo išpumpuota pernelyg daug vandens.

Grunto vanduo iš statybviečių pumpuojamas tam, kad būtų užtikrinta saugi darbo aplinka ir užkirstas kelias žemės erozijai.

Kai po „Millennium Tower“ sumažėjo vandens lygis, smėlis susislėgė, todėl pastatas pradėjo smukti žemyn, teigė vienas iš „Millennium Partners“ įkūrėjų Chrisas Jeffriesas.

Tačiau terminalą statanti transporto agentūra „The Transbay Joint Powers Authority“ įsitikinusi, kad ji nėra kalta dėl svyrančio pastato.

Spalio mėnesį šį agentūra savo svetainėje paskelbė pranešimą spaudai, kuriame jai metamus kaltinimus pavadino bandymu „nukreipti dėmesį nuo tikrosios priežasties“ – „neadekvačių pastato pamatų“.

Statant aukštus pastatus nestabilios žemės zonose, jie dažnai įgręžiami į paklotines uolienas. „Millennium Tower“ kaimynai – 1,1 mlrd. dolerių kainuojantis „Salesforce Tower“ ir 181 numeriu pažymėtas prabangus dangoraižis Fremonto gatvėje – yra įtvirtinti į pamatines uolienas.

Tuo metu „Millennium Partners“ savo dangoraižio pamatus įkasė 24 m į suslėgtą smėlį.

Dabar „Millennium Tower“ gyventojai yra sulaukę gerų ir blogų naujienų. Sausio mėnesį San Fransisko pastatų inspekcijos departamentas nustatė, kad dangoraižis yra saugus gyventi.

„Patikrinimo metu nebuvo aptikta jokių įrodymų, kurie keltų nerimą dėl saugumo“, - savo ataskaitoje teigė inspektoriai.

Tačiau palydovinės „Millennium Tower“ nuotraukos rodo, kad dangoraižis ir toliau smuks po 5 cm kasmet. Tai yra dvigubai daugiau, negu skaičiavo inžinieriai.

Kai kurių butų sienose rasti plyšiai taip pat galėtų sukelti grėsmę gaisro metu, parodė ataskaita, kurią užsakė pastato gyventojų asociacija.

Konsultantai Paulos Pretlow bute tokius įtrūkimus aptiko aplink vamzdžius ir latakus sienose.

Jei po P. Pretlow butu kiltų nedidelis gaisras, tokiu atveju ugnis galėtų išplisti į jos butą arba dūmai galėtų apgadinti sienas.

Ataskaitoje kalbama tik apie P. Pretlow butą, bet panašios problemos gali būti aktualios ir kitiems būstams.

Dabar viena „Millennium Tower“ gyventojų grupė kovoja už tai, kad atgautų savo pinigus.

Butų savininkų asociacija iškėlė bent vieną ieškinį „Millennium Partners“ ir „Transbay Transit Center“ vystytojams.

Ji tvirtina, kad gyventojai turėtų gauti kompensacijas už kritusią butų vertę. Kelis milijonus kainavusių butų vertė vidutiniškai smuko 320 tūkst. dolerių.

Žmonės, bandę parduoti savo butus, buvo priversti smarkiai sumažinti kainas arba visai atšaukti savo skelbimus, kai pernai jų dangoraižis pateko į tarptautinės žiniasklaidos akiratį.

Dabar gyventojai piktinasi, kad yra „įstrigę beveik beverčiuose butuose“, rašė „NBC Bay Area“.

Pavyzdžiui, Montana ir jo žmona už butą, kurį vadina „negyvenamu“, siekia 2,7 mln. dolerių kompensacijos ir dar 1 mln. dolerių už „logšikai išplaukiančias pasekmes“.

Taigi, kol „Millennium Tower“ smunka gilyn, jo likimas lieka neaiškus.