Valstybės vadovas taip pat patvirtino, kad iš nešlovę užsitraukusio Holivudo magnato Harvey Weinsteino bus atimtas prestižinis Garbės legiono ordinas.

Interviu, kuriame kalbėjo įvairiomis temomis ir kuris yra tik šeštas namuose ar užsienyje duotas jo interviu po išrinkimo prezidentu gegužės mėnesį, E. Macronas sakė, kad net be naujo įstatymo galima „imtis griežtesnių priemonių“ ir išvaryti nelegalius imigrantus, jeigu jie įvykdo nusikaltimą, „kad ir koks jis būtų“.

E. Macronas tai sakė paaiškėjus, kad tunisietis, kuris spalio 1 dieną šalies pietuose esančiame Marselyje mirtinai subadė dvi moteris, dvi dienos prieš tai buvo areštuotas už vagystę iš parduotuvės Lione šalies rytuose.

Moterų užpuolimo Marselyje išvakarėse 29 metų Ahmedas Hanachi buvo paleistas, nors jo dokumentai nebuvo tvarkingi.

A. Hanachi policijai buvo žinomas dėl problemų, susijusių su narkotikais ir alkoholiu; anksčiau, naudodamasis keliais slapyvardžiais, jis buvo įvykdęs smulkių nusikaltimų.

„Mes nesiimame visų žingsnių, kurių reikėtų imtis. Na, tai pasikeis“, – sakė E. Macronas trims žurnalistams, kurie Eliziejaus rūmuose ilgiau kaip valandą ėmė iš jo interviu.

„Tinginiai“

Kaip rodo viešosios nuomonės tyrimų instituto „IFOP-Fiducial“ apklausa, 39 metų E. Macrono populiarumas nuo 60 proc. birželio mėnesį smuko iki 44 proc. šį mėnesį. Interviu pradžioje prezidentas buvo apibertas klausimais dėl virtinės komentarų, kurie vertinami kaip menkinami paprastų žmonių ir jo kritikų atžvilgiu.

Centristų prezidentas, kuris interviu tonas buvo tai profesoriškas, tai kovingas, tvirtino, kad jo žodžiai vertinami be konteksto ir kad jis nenorėjęs nieko įžeisti ar pažeminti, pavyzdžiui, savo ambicingos reformų darbotvarkės kritikus pavadindamas tinginiais.

Jis greit prastūmė didelę sudėtingo Prancūzijos darbo kodekso reviziją, o tai, kad jis naudojasi įsakymais, kritikai vadina autokratiško vadovavimo stiliaus pavyzdžiu.

Toliau E. Macronas planuoja didelius mokesčių apkarpymus turtingiesiems, tad turėjo atremti kaltinimus, kad yra „turtuolių prezidentas“.

Šis buvęs investicinės bankininkystės specialistas pakartojo, kad mokesčių reformomis siekiama padaryti ekonomiką produktyvesnę ir biudžeto deficitą apriboti Europos Sąjungos leistinais 3 proc. BVP. Jis atkreipė dėmesį į pakeitimus, kurie bus naudingi vidurinei klasei ir neturtingiesiems, tokius kaip mažesnės socialinės įmokos ir rezidencijos mokesčiai.

Jis sakė, kad savo darbotvarkę vykdys „tokiu pačiu greičiu ir su tokiu pačiu ryžtu“ ir kad prancūzai visą jo reformų poveikį pradės jausti ir vertinti po pusantrų-dvejų metų.

„Moterys nedrįsta“

H. Weinsteino skandalas kilo Prancūzijai intensyvinant kovą su lytiniu priekabiavimu. „Šiandien pernelyg dažnai (moterys) nepateikia kaltinimų, nes nedrįsta“, – interviu ėmusiems žurnalistams sakė E. Macronas.

H. Weinsteinas, kurį kelios moterys kaltina lytiniu priekabiavimu ir išžaginimais, Garbės legiono ordinu – aukščiausiu Prancūzijos apdovanojimu – buvo pagerbtas 2012 metais, pripažįstant jo su broliu Bobu įkurtos kompanijos „Miramax“ darbą Jungtinėse Valstijose propaguojant užsienio filmus.

„Ėmiausi žingsnių atšaukti šį Garbės legiono ordiną“, – sakė prezidentas, kurio interviu parodė televizija TF1.

Irano klausimas

E. Macronas taip pat aptarė krizę, kuri kilo JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) penktadienį pareiškus, jog jis atsisako „patvirtinti“ susitarimą su Iranu, ir perspėjus, kad jį „nutrauks“, jei Kongresas neįves naujų griežtų sankcijų Teheranui.

E. Macronas sakė, kad „tinkamu laiku“ nuvyks į Iraną.

Po D. Trumpo kalbos Prancūzijos lyderis kalbėjosi su Irano prezidentu Hassanu Rouhani (Hasanu Rouhaniu) ir pasakė jam, kad Paryžius lieka įsipareigojęs 2015 metų susitarimui su Iranu dėl jo branduolinės programos, dėl kurio, be JAV, taip pat susitarė Didžioji Britanija, Prancūzija, Kinija, Rusija ir Vokietija.

D. Trumpas „nori griežčiau elgtis su Iranu ... Pasakiau jam, kad, mano nuomone, tai blogas požiūris“, sakė E. Macronas.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)