Savaitgalį abiejose šalyse įsiplieskė šimtai gaisrų, o bent dalis jų, kaip įtariama, buvo sukelti tyčią. Liepsnos sparčiai plito dėl smarkių vėjų, atneštų netoli Europos krantų slenkant uraganui „Ophelia“.

Portugalijos civilinės saugos tarnybos nurodė, kad per gaisrus vidurio ir šiaurės regionuose žuvo šeši žmonės, o dar 25 buvo sužeisti – daugiausiai ugniagesiai.

Ispanijos šiaurės vakarinio Galisijos regiono pareigūnai informavo apie įsiplieskusius daugiau kaip 130 gaisrų ir trijų žmonių žūtį. Du iš šių žmonių žuvo įstrigę automobilyje.

Iš viso sekmadienį Portugalijoje siautė 440 miškų gaisrų – tai buvo „blogiausia diena nuo metų pradžios“, sakė nacionalinės civilinės saugos agentūros atstovė spaudai Patricia Gaspar.

Be trijų žuvusiųjų, per gaisrus buvo sužeisti dar maždaug 25 žmonės, nurodė ji ir pridūrė, kad kovoti su liepsnomis buvo pasiųsti tūkstančiai ugniagesių ir uždarytos trys magistralės, įskaitant Lisaboną ir Portą jungiantį kelią.

Šįmet birželį Portugalijoje per didžiausią gaisrą šalies istorijoje, kuris kilo Leirijos regiono Pedrogan Grandi rajone, o vėliau išplito į aplinkines vietoves, žuvo 64 žmonės ir dar apie 250 buvo sužeisti.

Pastarieji gaisrai kilo „dėl aukštesnės nei vidutinė sezono temperatūros ir kumuliacinio sausros, jaučiamos nuo metų pradžios, poveikio“, sakė P.Gaspar.

Ispanijoje per galimai tyčia sukeltus gaisrus žuvo trys žmonės. Pareigūnai įtaria, kad mažiausiai 17 gaisrų priežastis buvo tyčinis padegimas.

„Šie gaisrai – visiškai tyčiniai, jie sukelti žmonių, žinančių, ką jie daro“, – sakė regioninės vyriausybės vadovas Alberto Nunezas Feijoo.

Galisijos regione siaučia iš viso 15 atskirų gaisrų, keliančių grėsmę užstatytoms teritorijoms, nurodė jis.

Padėtį apsunkino uragano Ofelija atneštas smarkus vėjas, kurio greitis siekė iki 90 km per valandą.

„Situacija kritinė“, – sakė A. N. Feijoo privačiam transliuotojui „La Sexta“.

Ofelija nuo Ispanijos pakrantės pasuko šiaurės kryptimi ir slenka Airijos link.

Beprecedentė padėtis

A. N. Feijoo sakė, kad su liepsnomis kovoja tūkstančiai ugniagesių, karių ir vietos gyventojų.

„Pastarąjį dešimtmetį nesame susidūrę su panašia situacija. Anksčiau tokiu metų laiku mums nėra tekę pasitelkti tiek daug priemonių“, – sakė jis.

Ministras pirmininkas Mariano Rajoy, kuris pats yra iš Galisijos, socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užuojautą aukų artimiesiems.

Penki gaisrai savaitgalį šėlo šalia didžiausio Galisijos regiono miesto Vigo. Dėl jų teko evakuoti prekybos centrą ir miesto prieigose įsikūrusią Prancūzijos automobilių gamintojos „PSA Peugeot Citroen“ gamyklą.

Liepsnos pasiekė Vigo centre esančios kalvos viršūnėje įsikūrusį didžiulį parką „O Castro“, iš kurio atsiveria nuostabi panorama, pranešė Ispanijos visuomeninė televizija TVE.

Televizijos reportaže buvo matyti, kaip vietos gyventojai, prisidengę veidus nosinėmis, mėgina pažaboti liepsnas liedami ant jų vandenį iš kibirų ir puodų.

Apie 300 tūkst. gyventojų turinčio miesto valdžia žmones, kuriems dėl gaisrų teko palikti savo namus, laikinai apgyvendino dviejuose sporto centruos ir trijuose viešbučiuose.

Mažiausiai dešimt Vigo mokyklų dėl gaisrų pirmadienį atšaukė pamokas, nurodė pareigūnai.

Ispanijos valstybinė geležinkelių operatorė „Renfe“ pranešė dėl miškų gaisrų sustabdžiusi susisiekimą traukiniu tarp Vigo ir Barselonos.

Dėl šėlstančių gaisrų teko uždaryti kelis kelius Galisijoje, nurodė vietos pareigūnai.

Meteorologai pranešė, kad pirmadienį ryte Galisijoje temperatūra turėtų būti jau kiek vėsesnė ir laukiama lietaus. Pareigūnai viliasi, jog tai padės pažaboti gaisrus.

Pasak meteorologų, Ofelija yra iki šiol galingiausias uraganas, nuslinkęs taip toli į Atlanto vandenyno rytus, ir pirmoji nuo 1939 metų audra, nukeliavusi taip toli į šiaurę.