Ispanijoje įsivyravo neapibrėžtumas, kai Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemontas antradienį regioniniame parlamente, panašu, kad paskelbė regiono nepriklausomybę. Tą jis padarė po ginčijamo spalio 1 dienos referendumo dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Tačiau po kelių akimirkų C. Puigdemontas nepriklausomybės įsigaliojimą atidėjo, teigdamas, kad laukia derybų su vyriausybe Madride.

Atsakydamas į tai, Ispanijos premjeras Mariano Rajoy C. Puigdemontui pateikė ultimatumą iki pirmadienio 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku paaiškinti, ar jis vis dėlto paskelbė nepriklausomybę, ar ne.

Ispanijos vidaus reikalų ministras Juanas Ignacio Zoido šeštadienį interviu vienam šalies radijų įspėjo, kad Madridas nepriims atsakymo vengimo arba dviprasmiškų atsakymų ir kad į nepriklausomybės paskelbimą bus reaguojama „atitinkamomis priemonėmis“.

Vienintelis priimtinas atsakymas - „taip“ arba „ne“, teigė ministras. „Jei jis atsakys „taip“, atsidurs už įstatymo ribų“, - sakė J. I. Zoido.

Be to, Madridas paragino Katalonijos vyriausybę atsisakyti savo siekio paskelbti nepriklausomybę ir vėl laikytis įstatymų. Tą jie turėtų padaryti iki ketvirtadienio 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Manoma, kad šis įspėjimas yra ženklas, jog Madridas gali pritaikyti 155-ąjį Ispanijos konstitucijos straipsnį. Pagal jį, centrinė šalies valdžia gali sustabdyti Konstituciją pažeidusio regiono autonomiją ir įvesti tiesioginį valdymą.