N.Maduro Socialistų partija laimėjo gubernatoriaus postus 17-oje iš 23 valstijų, o opozicinis „ Demokratinės vienybės apskritasis stalas“ (MUD) – tik penkiose, rodo Nacionalinės rinkimų tarybos paskelbti rezultatai.

Oficialiais duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 61,14 procento.

N.Maduro sakė, kad jo vyriausybė pasiekė „tvirtą pergalę“ prieš savo varžovus.

„Opozicija turi penkis“, – savo kalboje šalininkams pabrėžė N.Maduro, kuris pridūrė, kad jo partija galėtų laimėti dar vienoje valstijoje, kurioje rezultatai dar ginčijami.

Visuomenės apklausos rodė, kad opozicija laimės daugumą valstijų gubernatorių postų, nepaisant įtariamų vyriausybės triukų rinkėjų aktyvumui slopinti.

MUD pareiškė atmetantis šiuos rezultatus.

„Šiuo metu nepripažįstame jokių rezultatų. Mūsų šalis susidūrė su labai sudėtingu momentu“, – sakė MUD kampanijos vadovas Gerardo Blyde ir pareikalavo nuodugnaus rezultatų audito.

Sekmadienio rinkimai vyko Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) paskelbus ataskaitą, kurioje numatoma, kad Venesuelos ekonominis nuosmukis ir jos gyventojų kančios tęsis.

Venesueloje „išlieka visapusiška ekonominė, humanitarinė ir politinė krizė, kurios pabaigos nematyti“, sakoma TVF ataskaitoje dėl Lotynų Amerikos ekonomikų.

Galingosios šalys kaltina N.Maduro demokratijos ardymu, neteisėtai perimant valstybės institucijų kontrolę po ekonomikos kracho, nulemto naftos – pagrindinio pajamų šaltinio – kainų smukimo.

Sekmadienio rinkimai buvo pirmieji opozicijai po 2015 metų parlamento rinkimų, per kuriuos ji gavo daugumą Nacionaliniame Asamblėjoje.

N.Maduro pozicijos pastaruoju metu sustiprėjo: prezidentas užgniaužė keturis mėnesius trukusius protestus, per kuriuos žuvo 125 žmonės, suformavo Konstitucinę asamblėją iš savo sąjungininkų ir paveržė įstatymų leidžiamąją galią iš opozicijos dominuojamos Nacionalinės Asamblėjos.

Prezidentui šie rinkimai buvo proga atremti kaltinimus diktatūra, kurie Venesueloje ir užsienyje buvo reiškiami po Konstitucinės asamblėjos suformavimo.