Austrijos parlamento rinkimus laimėjo konservatyvioji Liaudies partija

Sekmadienį vykusius pirmalaikius Austrijos Nacionalinės tarybos (parlamento žemutinių rūmų) rinkimus laimėjo konservatyvioji Liaudies partija (OeVP), pranešė Vidaus reikalų ministerija.

31-erių Sebastiano Kurzo vadovaujama OeVP, kuri gegužę išprovokavo šiuos pirmalaikius rinkimus, nutraukdama koaliciją su socialdemokratais, surinko 31,4 proc. balsų.

Antra – euroskeptiška Laisvės partija (FPOe) (27,4 proc. balsų). Tai – 6-ajame dešimtmetyje buvusių nacių partija, kuri pernai kone laimėjo prezidento rinkimus, o per Europos migrantų krizę tapusi populiariausia politine jėga Austrijoje.

Dabartinio 51 metų kanclerio Christiano Kerno socialdemokratai (SPOe) liko treti (26,7 proc. balsų).

Apklausų duomenimis, griežtą požiūrį į migrantus turintis S. Kurzas linkęs formuoti aljansą su kraštutiniais dešiniaisiais. 8,75 mln. gyventojų turinčios, turtingos Europos Sąjungos narės poslinkis į dešinę būtų naujas galvos skausmas Briuseliui, bandančiam susidoroti su Didžiosios Britanijos sprendimu trauktis iš Bendrijos ir nacionalistų populiarėjimu Vokietijoje, Vengrijoje, Lenkijoje bei kitur.

OeVP ir FPOe drauge valdė 2000-2007 metais. Tuo metu aljansas su kraštutiniais dešiniaisiais, kuriems tada vadovavo susižavėjimo SS neslėpdavęs velionis Joergas Haideris (Jorgas Haideris), buvo pavertęs Austriją atstumtąja.

Antrąjį 2018 metų pusmetį, kai Briuselis sieks užbaigti „Brexit“ derybas, ES pirmininkaus Austrija.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)