Vėlai šeštadienį policininkai pradėjo šaudyti ir sužeidė sunkvežimio vairuotoją, kuris nesustojo prie saugumo patikrinimo posto. Sunkvežimyje buvo 30 plastikinių konteinerių su sprogstamosiomis medžiagomis ir dvi bombos po 100 kg, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

„Vairuotojas norėjo su sunkvežimiu pabėgti nuo policijos patikrinimo posto, bet policininkai į jį šovė. Vairuotojas buvo sužeistas ir sunkvežimis sustojo“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Vienas Vakarų saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad visose 20 l statinėse buvo amonio nitrato, kuris taip pat naudojamas trąšoms gaminti. Nuotraukos rodo, kad konteineriai buvo sujungti geltonais elektros kabeliais.

Trūko vienintelio dalyko – sprogdiklio, sakė šaltinis.

Saugumas Afganistano sostinėje yra sustiprintas nuo gegužės 31 dienos, kai per galingą sunkvežimyje padėtos bombos sprogimą miesto diplomatiniame rajone žuvo maždaug 150 ir buvo sužeista dar maždaug 400 žmonių, daugiausia – civilių.

Jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės už tą ataką, pareikalavusią daugiausiai aukų Kabule nuo 2001 metų. Vakarų pareigūnai sako, kad sprogimą sukėlė daugiau kaip 1 500 kg sprogmenų, sukrautų į nuotekų autocisterną.

Vyriausybė dėl to išpuolio kaltino su Talibanu susijusį „Haqqani tinklą“. Talibano kovotojai retai prisiima atsakomybę už atakas, per kurias žūsta daug civilių gyventojų.

Po tos atakos kilus pasipiktinimui, pareigūnai įrengė papildomų policijos patikrinimo postų šioje diplomatinėje zonoje ir specialius barjerus, kad sunkvežimiai negalėtų įvažiuoti į miesto centrą.

Sunkvežimiai, norintys įvažiuoti į ambasadų ir tarptautinių organizacijų būstinių rajoną, dar tikrinami ir skeneriais.

Rugpjūčio mėnesį afganų žvalgyba Kabule perėmė sunkvežimį, kuriame paukščių lesalo dėžėse buvo daugiau kaip 16 t sprogmenų.

Tačiau nepaisydami saugumo sustiprinimo, sukilėliai sostinėje toliau rengia išpuolius.

Per naujausią didelę ataką piemeniu apsirengęs mirtininkas praėjusį mėnesį susisprogdino netoli vienos Kabulo šiitų mečetės. Žuvo šeši žmonės.

Paprasti afganai labiausiai kenčia nuo 16 metų nesiliaujančio sukilimo. Nuo 2009 metų sausio dėl ginkluoto konflikto žuvo daugiau kaip 26,5 tūkst. civilių, sužeista dar beveik 49 tūkst., rodo Jungtinių Tautų skaičiai.

Mirtininkų ir kovotojų atakos pareikalauja ypač daug aukų. Nuo sausio iki rugsėjo per tokius incidentus žuvo ar buvo sužeisti 1 584 civiliai, nurodo JT. Tai sudaro 20 proc. visų aukų per šį devynių mėnesių periodą.