Ankara ketvirtadienį nusiuntė savo karius į netoli sienos esančią Idlibo provinciją, kurios didelę dalį kontroliuoja džihadistai. Turkija nori čia sukurti „deeskalacijos zoną“. Taip tikimasi pasiekti paliaubas tarp vyriausybinių dalinių ir ginkluotų Basharo al Assado priešininkų. Kelių tokių zonų nustatymas pilietinio karo alinamoje Sirijoje numatytas susitarime, kurį Kazachstano sostinėje Astanoje pasiekė Turkija, Rusija ir Iranas.

„Turkijos agresija neturi visiškai nieko bendra su Astanos susitarimais, - „Sana“ citavo Sirijos ministerijos atstovą. - Ji netgi reiškia susitarimų pažeidimą“.

Minėta „deeskalacijos zona“ apima Idlibą, taip pat dalį kaimyninių Hamos, Alepo ir Latakijos provincijų. Pasak Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuro, šeštadienį į Idlibą įvažiavo dar vienas turkų konvojus.

Priešingai nei Iranas ir Rusija, kurios remia B. al Asadą, Turkija yra prieš Sirijos prezidentą, tačiau jau nebesiekia jo nuvertimo. Turkų vyriausybė nori užkirsti kelią kurdų sukilėlių sustiprėjimui Šiaurės Sirijoje.