Per savaitę išdegė 864 kv. km gyvenviečių, miškų ir kitokių valdų, nurodo Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės apsaugos departamentas „Cal Fire“.

„Šie gaisrai buvo itin destruktyvūs, sunaikinta apie 5700 statinių“, – pažymi „Cal Fire“, pateikdamas aukų statistiką, kad nuo šeštadienio ryto aukų skaičius padidėjo nuo 35 iki 40; vien Sonomos apygardoje žuvusiųjų yra 20, dingusiųjų – daugiau kaip 200.

Pasak laikraščio „Sacramento Bee“, viso regiono – Santa Rozos, Napos, Sonomos, Petalumos ir Novato – bažnyčios priglaudė nukentėjusius nuo gaisrų žmones; jose ilsisi ir išvargę ugniagesiai.

Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas paskelbė, kad Baltieji rūmai atsiliepė į prašymą skirti tiesioginę paramą keturių apygardų gyventojams, pažadėtas finansavimas nuniokotų Napos ir Sonomos vynuogynų savininkams.

„Sėdime kaip ant žarijų. Girdime apie plėšikavimą“, – šeštadienį Sonomos apygardos šerifui Robertui Giordano sakė Travisas Oglesby, kuris evakavosi iš savo namų Santa Rozoje.

Nors kai kurie evakuotieji grįžta į savo namus Mendosino apygardoje, naujausi skaičiai rodo, kad maždaug 100 tūkst. žmonių atžvilgiu tebegalioja nurodymas evakuotis.

Gaisrams nesiliaujant jau šeštą dieną, buvo rengiami planai vėl atidaryti bendruomenes, bet jie dar nėra iki galo parengti, sakė Kalifornijos miškų ir priešgaisrinės saugos departamento direktoriaus pavaduotojas Dave'as Teteris.

Douglasas ir Marian Taylorai šeštadienį su dviem savo šunimis ir plakatu „Nedelsdami baikite evakuaciją“ stovėjo prie savo daugiabučio Santa Rozoje.

Jų pastatas evakuacijos zonos pakraštyje nenukentėjo. Kitoje gatvės pusėje yra pastatyta policijos barikada.

Pora sakė, kad nuomodamiesi motelį ir valgydami kavinėse išleidžia po 300 dolerių per dieną, ir nori grįžti namo, nes ugnis, regis, nekelia pavojaus jų namams.

Evakuotųjų centre Sonomos apygardos Petalumos miesto atrakcionų aikštėje savanoriai rūšiavo kalnus suaukotų drėgnų servetėlių kūdikiams, sauskelnių, pagalvių, batų ir drabužių.

Randy Chiado (Randis Čiadas) ir jo žmona Barbara, pirmadienį evakuoti iš Santa Rozos Oukmonto rajono, kelias dienas gyveno pas draugą Santa Rozoje, bet šeštadienį vėl priartėjus ugniai išvyko ir prisiglaudė šioje atrakcionų aikštėje.

„Tiek daug kartų girdėjus „Jau ateina, pasiruoškit. Jau ateina, pasiruoškit“ tiesiog pradeda tampyti nervus“, – sakė Barbara Chiado.

Gyvenimas toli nuo namų sunkus ir pavojingas. Randy Chiado pasakojo, kad jiems su žmona automobiliu įsukus į gyvenamąją gatvę vienas vyras, tikriausiai palaikęs jį plėšiku, bandė smogti jam pro automobilio langą ir šaukė draugui atnešti ginklą. R. Chiado sakė sugebėjęs nustumti tą vyrą ir nuvažiuoti.

Pora planavo praleisti naktį su kitais evakuotais žmonėmis, kambaryje su sulankstomomis lovomis. „Čia kaip kalėjimas“, – sakė R. Chiado.

Šimtai žmonių tebėra dingę, bet pareigūnai mano, kad daugumą jų suras gyvus.

Dauguma aukų tikriausiai žuvo spalio 9-osios naktį, kai gaisrai smarkiai išsiplėtė ir netikėtai užklupo žmones. Dauguma žuvusiųjų buvo pagyvenę žmonės, bet aukų amžius yra nuo 14 iki 100 metų.

„Baisus siaubas, niekas negalėjo tokio įsivaizduoti“, – sakė gubernatorius Jerry Brownas, su senatorėmis Dianne Feinstein ir Kamala Harris pravažiavęs pro šimtus „visiškai sunaikintų“ namų.

Iš dangaus dideli sudegę rajonai atrodo kaip nespalvotos nuotraukos. Kiekviename tvarkingai pažymėtame sklype pilna pelenų spalvos nuolaužų. Sudegę automobiliai yra tamsesnės pilkos spalvos, medžiai – juodi. Tik gatvės atrodo nenukentėjusios.

79 metų J. Brownas ir 84 metų D. Feinstein sakė, kad šie gaisrai yra didžiausi per visą jų gyvenimą. Abu politikos veteranai priminė žmonėms, kad gaisrai vis dar kelia grėsmę ir kad reikia išvykti iš savo namų, jei gaunamas toks nurodymas.

Gaisrų priežastys dar neišaiškintos, bet viena galimų priežasčių yra vėjo išversti elektros stulpai ir nutraukti laidai.

Iš viso šiaurinėje valstijos dalyje dar dega 17 didelių gaisrų, su kuriais kovoja daugiau kaip 10 tūkst. ugniagesių, pasitelkę vandenį pilančius lėktuvus, sraigtasparnius ir daugiau kaip 1 tūkst. ugniagesių mašinų.

Sonomoje iškabintuose plakatuose dėkojama ugniagesiams. Viename jų jie vadinami „didvyriais tarp mūsų“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)