Ministerijos pranešime sakoma, kad Maskva „dar kartą pabrėžia, jog agresyvią ir grasinančią retoriką naudoti nepriimtina“ ir kad „tokių metodų naudojimas spręsti problemoms, susijusioms su kitų šalių fundamentaliais interesais, yra pasmerktas nesėkmei“.

URM pažymėjo, kad Rusija „su liūdesiu“ reaguoja į D. Trumpo sprendimą išvesti savo šalį iš 2015 metais sutarytos sutarties dėl Irano branduolinės programos, bet taip pat išreiškė viltį, kad šio susitarimo vis tiek bus laikomasi.

„Laikome (šį sprendimą) vidaus politinių diskusijų elementu Amerikos nacionalinių įstatymų pagrindu“, – sakoma pranešime.

Anksčiau penktadienį D. Trumpas išdėstė savo griežtesnę strategiją, kad pažabotų Irano „fanatišką režimą“, bet nepaskelbė, jog Jungtinės Valstijos traukiasi iš istorinės branduolinės sutarties. Ji paliko šį klausimą spręsti JAV Kongresui.

Rusijos pranešime sakoma, kad branduolinė sutartis, oficialiai vadinama Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPA), „jau prisidėjo prie tarptautinės taikos ir saugumo sustiprinimo“.

„Iranas griežtai laikosi savo įsipareigojimų, – pridūrė užsienio reikalų ministerija. – Rusija lieka įsipareigojusi JCPA, yra suinteresuota jį išsaugoti ir toliau vykdys savo įsipareigojimus pagal jį. Raginame visus kitus dalyvius elgtis analogiškai.“

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad „padėtis JAV įstatymų leidėjų požiūriu yra itin neraminanti, netgi sakyčiau – niūri“.