Donaldas Trumpas savo kalboje penktadienį, pristatydamas šalies strategiją Irano atžvilgiu, smerkia „Irano diktatūrą“ ir vadina Iraną „pagrindine pasaulyje valstybe terorizmo rėmėja“

D. Trumpas taip pat teigė, kad režimo populiariausi šūkiai yra „mirtis Amerikai“ ir „mirtis Izraeliui“.

Pasak D. Trumpo, sankcijų panaikinimas šalies lyderiams suteikė „gelbėjimosi ratą“, kai jie buvo patekę į finansinius sunkumus.

Jo nuomone, susitarimas yra tik laikinas trukdis Irano siekiui turėti branduolinį ginklą, o susitarime numatyti patikrinimai yra per silpni.

JAV prezidentas sako, kad Iranas nesilaiko 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties dvasios. Prezidentas paskelbė, kad nesertifikuos Irano branduolinės sutarties.

D. Trumpas sako, kad jo administracija kovos su režimo destabilizuojančia veikla ir taikys papildomas sankcijas režimui, kad būtų užkirstas kelias terorizmo finansavimui.

Prezidentas Irano susitarimą pavadino vienu blogiausiu JAV istorijoje ir sako, kad Iranas nesilaiko branduolinės sutarties dvasios.

Konferencijos metu prezidentas paskelbė ir tolesnius planus dėl susitarimo dėl Irano branduolinės programos ribojimo. D. Trumpas pranešė „desertifikuojantis“ šį susitarimą. Tai reiškia, jis atsisako patvirtinti, kad Iranas laikosi sutarties reikalavimų.

Apie prezidento ketinimus nepatvirtinti tolimesnio susitarimo galiojimo kiek anksčiau spaudai jau buvo užsiminęs JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

Tolimesnį sutarties likimą spręs Kongresas. Pagal dabar galiojantį dar Baracko Obamos administracijos priimtą susitarimą, JAV prezidentas kas 90 dienų turi iš naujo įvertinti situaciją ir pratęsti, arba nutraukti sutarties su Iranu galiojimą.

Savo rinkiminės kampanijos metu D. Trumpas buvo aršus šios sutarties kritikas ir ne kartą žadėjo nutraukti šią sutartį.

Kongresas turės per 60 dienų nuspręsti tolimesnį sutarties likimą. JAV sąjungininkai Europoje, kurie taip pat buvo įvedę sankcijas Iranui dėl branduolinės programos vystymo ir taip pat dalyvauja susitarime, ragino D. Trumpo nenutraukti šios sutarties. Kiek anksčiau paties D. Trumpo administracijos nariai taip pat išsakė savo paramą susitarimui. JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas teigė, kad šis susitarimas atitinka JAV strateginius interesus.

Paramą susitarimui anksčiau pareiškė D. Britanijos premjerė Th. May ir Prancūzijos prezidentas E. Macronas. Tarptautinės organizacijos, pagal susitarimą galinčios laisvai tikrinti Irano branduolinės programos strateginius objektus skelbia, kad Iranas susitarimo laikosi.

Manoma, kad D. Trumpas norės sugriežtinti galimas sankcijas Iranui, jei šis nutrauktų savo įsipareigojimus. Tačiau tai gali priversti Iraną pasitraukti iš susitarimo, kas smarkiai apribotų galimybes suvaržyti Irano branduolines ambicijas diplomatinėmis priemonėmis. Kitos susitarime dalyvavusios valstybės jau paskelbė, kad neketina iš naujo derėtis dėl naujų sutarties detalių.