J. Stoltenbergas, artimiausiu metu ketinantis apsilankyti Pietų Korėjoje ir Japonijoje, kad joms pareikštų paramą, pabrėžė, jog Vašingtonas turi teisę ginti savo sąjungininkes ir gintis pats, tačiau paragino dėti didesnes diplomatines pastangas.

„Karinės jėgos panaudojimas turės pragaištingų padarinių, manau, kad iš tiesų niekas to nenori, todėl mums ir toliau reikia siekti, jog sprendimas būtų priimtas derybų keliu“, - interviu NATO būstinėje Briuselyje sakė J. Stoltenbergas.

„JAV turi teisę gintis pačios ir ginti savo sąjungininkes, tačiau tuo pat metu esu visiškai įsitikinęs, kad niekas karinio sprendimo nenori, todėl toliau matome bendras pastangas, kuriomis siekiama padidinti spaudimą Šiaurės Korėjai“, - pridūrė NATO vadovas.

D. Trumpas antradienį susitiko su savo nacionalinio saugumo komanda ir aptarė galimybes, kaip reaguoti į vis pasikartojančius Pchenjano branduolinius ir raketų bandymus.

Susitikimas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai prezidentas tviteryje pareiškė, kad ne vienerius metus trukusiomis derybomis nieko nepasiekta ir kad „suveiks tik vienas dalykas“. Dar anksčiau jis buvo tiesiogiai pagrasinęs sunaikinti Šiaurės Korėją.

J. Stoltenbergas, savo ruožtu, pabrėžė, kad Aljansas neplanuoja dislokuoti savo pajėgų Rytų Azijoje. Be to, jis pridūrė, kad tokio prašymo nei iš Tokijo, nei iš Seulo nebuvo sulaukta.