Ankara šią savaitę nurodė planuojanti įkurti šioje teritorijoje „deeskalavimo zoną“ ir prisidėti prie pastangų užbaigti Siriją krečiantį karą.

„Turkijos pajėgų karinė kolona ... įvažiavo į Idlibo provinciją, prieš pajudėdama į Alepo provincijos vakarinę dalį“, – sakoma Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešime.

SOHR nenurodė, kokio dydžio yra ši grupė, bet Turkijos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra anksčiau pranešė, kad prie sienos su Sirija buvo sutelkti keli šarvuotieji transporteriai, greitosios pagalbos automobiliai konteinerius gabenantys vilkikai.

Turkų kariškiai penktadienį informavo Idlibe pradėję kurti „stebėjimo postus“.

„Spalio 12-ąją (ketvirtadienį) pradėjome veiksmus, siekiant įkurti stebėjimo postus“, – sakoma kariškių pranešime.

Pirmadienį turkų kariškiai paskelbė pradedantys žvalgybos misiją teritorijoje, kur savaitės pabaigoje bus „įkurti stebėjimo postai, vykdant operaciją Idlibo provincijoje“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį paskelbė, kad turkų kariuomenės remiami sukilėliai vadovaus koviniams veiksmams Idlibe prieš džihadistų koaliciją „Hayat Tahrir al Sham“.

Turkija kartu su Rusija ir Iranu siekia įkurti deeskalavimo zoną pagal Astanos taikos proceso susitarimus, turinčius padėti užbaigti Sirijos pilietinį karą.

Šalys susitarė, kad prieš pradedant derybas Sirijoje bus įkurtos keturios tokios zonos.

Trys zonos jau yra įkurtos Rytų Gutoje netoli Damasko, Homso provincijoje šalies vidurio regione ir Sirijos pietuose. Padėtį jose stebi Rusijos karo policija.

Didžiąją dalį Idlibo kontroliuoja „Hayat Tahrir al Sham“, vadovaujama buvusio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinio Sirijoje. Šis aljansas pastaraisiais mėnesiais iš provincijos išstūmė nuosaikesnius sukilėlius.

Proturkiškoms pajėgos turės iš šios teritorijos išvaryti „Hayat Tahrir al Sham“ kovotojus, kad Irano, Rusijos ir Turkijos pajėgos įkurtų deeskalavimo zoną.

Turkijos pajėgos Sirijoje paskutinį kartą veikė rugpjūtį: Ankara surengė aštuonis mėnesius trukusią operaciją „Eufrato skydas“ prieš džihadistus ir kurdų sukarintas grupuotes šiaurinėje Alepo provincijoje.

Nors Maskva palaiko Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, o Turkija – jį siekiančius nuversti sukilėlius, abi šalys kelis pastaruosius mėnesius glaudžiai bendradarbiavo, kad padėtų užbaigti šį konfliktą.

R. T. Erdoganas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau kelis kartus susitiko nuo praeitų metų, kai šalims pavyko susitaikyti po gilios diplomatinės krizės, kilusios dėl incidento, kai turkų aviacija numušė prie Turkijos ir Sirijos sieną skridusį Rusijos karo lėktuvą.

Konfliktas Sirijoje prasidėjo 2011 metų kovą nuo didelio masto protestų prieš vyriausybę ir ilgainiui virto sudėtingu ginkluotu konfliktu, nusinešusiu jau per 330 tūkst. žmonių gyvybių.