Grasinime teigiama, kad pastarieji JAV kariniai veiksmai verčia Šiaurės Korėją vis labiau artėti prie drastiško sprendimo imtis pačios griežčiausios atsakomosios priemonės, skelbia ibtimes.co.uk.

Tai ne pirmasis kartas, kai Pchenjanas grasina pulti Guamą. Anksčiau aukščiausiasis šalies lyderis Kim Jong Unas perspėjo jau turįs parengęs planą paleisti raketų į šią JAV teritoriją.

Naujausiame grasinime Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida teigia, kad Jungtinės Valstijos nepaliaujamai vykdo karinius veiksmus prie Korėjos pusiasalio.

Greičiausiai omenyje turimi neseniai vykę laivyno manevrai.

„Jau kelis kartus perspėjome, kad imsimės atsakomųjų savigynos priemonių, pavyzdžiui, paleisime raketų į vandenis prie Guamo – bazės, iš kurios jie planuoja invaziją į Šiaurės Korėją. Ten veikia net kelios karinės bazės, iš kurių JAV vykdo karinius veiksmus įvairiose regionuose ir taip kelia audras Korėjos pusiasalio ir Ramiojo vandenyno vandenyse“, – teigiama Šiaurės Korėjos žiniasklaidos pareiškime.

Trečiadienį skelbta, kad du Jungtinių Valstijų viršgarsiniai sunkieji bombonešiai praskrido virš Korėjos pusiasalio ir pirmąkart dalyvavo bendrose naktinėse aviacijos pratybose su Japonija ir Pietų Korėja, turinčiose pademonstruoti sąjungininkų karinę galią Pchenjanui.

Du bombonešiai „B-1B Lancer“, besibazuojantys Guame, antradienio vakarą dalyvavo misijoje prie Japonijos jūros, sakoma JAV oro pajėgų Ramiojo vandenyno štabo pranešime.

„Saugiai ir veiksmingai skraidyti bei treniruotis su mūsų sąjungininkais yra svarbus gebėjimas, kuriuo dalijasi JAV, Japonija ir Korėjos Respublika; tai ugdo kiekvienos šalies aviatorių taktinį meistriškumą“, – sakoma amerikiečių karinių oro pajėgų majoro Patricko Applegate'o pranešime.

Pietų Korėjos gynybos pareigūnai trečiadienį sakė, kad bombonešiai imitavo raketų „oras žemė“ paleidimą per pratybas su dviem korėjiečių naikintuvais virš Japonijos jūros.

Šie keturi lėktuvai vėliau praskrido virš pusiasalio ir surengė dar vienas puolimo pratybas virš Geltonosios jūros. Po to abu amerikiečių bombonešiai grįžo į savo bazę, sakoma Pietų Korėjos jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

„Šios pratybos buvo dalis įprasto dislokavimo, turinčio sustiprinti atgrasymą“, nukreiptą prieš Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo keliamą grėsmę, nurodė štabų vadų komitetas.

„Šįkart per pratybas Pietų Korėjos ir JAV oro pajėgos pademonstravo sąjungininkų ryžtą tvirtai atsakyti į Šiaurės Korėjos branduolinę ir raketų grėsmes“, – sakoma pranešime.

Bombonešiai B-1B taip pat treniravosi su Japonijos oro pajėgomis. JAV pranešime sakoma, kad šios pratybos buvo „planuota dvišalė misija“.

Pastaraisiais mėnesiais smarkiai padidėjo įtampa dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi programų. Pchenjanas išbandė keletą balistinių raketų, o praeitą mėnesį susprogdino savo šeštąjį ir iki šiol galingiausią branduolinį užtaisą.

Šie Šiaurės Korėjos veiksmai pažeidė Jungtinių Tautų ne kartą skelbtas sankcijas, o JAV prezidentas D. Trumpas pagrasino imtis karinių veiksmų prieš Pchenjano režimą.

JAV ginkluotųjų pajėgų Ramiojo vandenyno štabas taip pat informavo, kad greitaeigis atominis atakos povandeninis laivas „USS Tuckson“ atplaukė į Džinhė uostą Pietų Korėjos pietinėje dalyje.

Pranešime nenurodoma, kada šis Havajuose besibazuojantis laivas su maždaug 150 jūreivių įgula paliks pusiasalį.

Pastarasis JAV bombonešių skrydis buvo surengtas praėjus 17 dienų po keturių sunkiai susekamų JAV naikintuvų F-35B ir dviejų „Lancer“ praskridimo virš Korėjos pusiasalio.