Įstrigusios derybos gali pakurstyti Londono ir Briuselio baimes, kad jos apskritai gali žlugti ir 2019 metų kovą iš Bendrijos pasitrauksianti Didžioji Britanija gali likti be jokio susitarimo, kuris sušvelnintų išstojimo naštą.

Aptardamas penktąjį derybų su Jungtinės Karalystės (JK) vyriausiuoju derybininku Davidu Davisu ratą, M. Barnier sakė kitą savaitę vyksiančiame ES viršūnių susitikime lyderiams negalėsiąs rekomenduoti nuo „skyrybų“ klausimų pereiti prie diskusijų dėl po „Brexit“ įsigaliosiančio prekybos susitarimo.

M. Barnier aštriausiai komentavo JK finansinių įsipareigojimų klausimą, teigdamas, kad Didžioji Britanija vis dar neišaiškino to, ką rugsėjį itin svarbioje kalboje Florencijoje žadėjo premjerė Theresa May.

„Šiuo klausimu esame aklavietėje, o tai kelia ypač didelį nerimą“, - derybų pabaigoje vykusioje spaudos konferencijoje sakė M. Barnier.

ES derybininkas pridūrė, kad, pasak jo, konstruktyvus penktasis derybų ratas padėjo išsiaiškinti kai kuriuos klausimus, tačiau esminiais klausimais didelės pažangos nepadaryta.

Norint pereiti prie diskusijų dėl po „Brexit“ įsigaliosiančio prekybos susitarimo, 27 likusių Bendrijos narių lyderiai reikalavo pasiekti „pakankamai pažangos“ vadinamosios „Brexit“ sąskaitos, JK gyvenančių ES šalių piliečių teisių ir Šiaurės Airijos sienos su Airijos Respublika klausimais.

M. Barnier teigė, kad būtent dėl „Brexit“ sąskaitos jiedu su D. Davisu beveik nesiderėjo, o tik aptarė smulkias technines detales.

Tuo tarpu D. Davisas tikino, kad vis dar viliasi, jog kitą savaitę susirinkę ES lyderiai deryboms leis pereiti į kitą etapą.

„Tikiuosi, kad valstybės narės įvertins mūsų padarytą pažangą ir žengs pirmyn, atsižvelgdamos į premjerės Florencijoje pasakytą kalbą“, - sakė D. Davisas, pridurdamas, kad tai būtų naudinga tiek Europai, tiek JK.

D. Davisas taip pat paragino ES lyderius M. Barnier kitą savaitę suteikti mandatą „ieškoti būdų, kaip būtų galima įgyvendinti“ T. May siūlymą po „Brexit“ įvesti dvejų metų trukmės pereinamąjį laikotarpį, net jei derybos prekybos klausimu nebūtų pradėtos.