Pasak premjero, „galima kalbėti apie viską, ką leidžia konstitucija, taip pat ir apie jos reformą“. Jis sukonkretino, kad yra galimybė „pradėti dialogą dėl valstybinių paslaugų kokybės, finansavimo, savivaldos tobulinimo“.

Tačiau M. Rajoy vėl atmetė idėją dėl tarpininkavimo sureguliuojant Katalonijos krizę. „Tai, ką mes patiriame, neturi nieko bendro su politiniais skirtumais, kurie kasdien sureguliuojami demokratinėse šalyse ir civilizuotose bendruomenėse“, - sakė premjeras. „Sprendimas Katalonijos vyriausybės vadovo Carleso Puigdemonto rankose: atkurti tvarką arba pratęsti įtampos laikotarpį“, - teigė M. Rajoy.

Anot jo, šalis susidūrė „su negarbingu ir labai pavojingu Ispanijos konstitucijos ir vienybės puolimu“. „Netvarka ir kompanijų bėgimas iš Katalonijos yra įstatymo pažeidimo padarinys“, - pridūrė Ispanijos vyriausybės vadovas.

Spalio 1 d. Katalonijoje įvyko referendumas dėl regiono nepriklausomybės. Jame dalyvavo 2,28 milijono iš 5,31 milijono katalonų, turinčių teisę balsuoti. Daugiau kaip 90 procentų balsavusiųjų buvo už Katalonijos nepriklausomybę. Madridas laiko šį referendumą neteisėtu ir atsisako pripažinti jo rezultatus.

Antradienį Katalonijos vyriausybės vadovas K. Puigdemontas regiono parlamente susumavo referendumo rezultatus. Iki pat vakaro nebuvo aišku, ar politikas paskelbs, kad Katalonija traukiasi iš Ispanijos sudėties, ar ne. Galiausiai Katalonijos vyriausybės vadovas ir kiti regiono vadovybės nariai pasirašė dokumentą dėl regiono nepriklausomybės nuo Ispanijos, bet kol kas pristabdė jo galiojimą.