„Negali būti jokio tarpininkavimo tarp demokratinės teisės ir nepaklusnumo, neteisėtumo“, – sakė jis parlamentui kitą dieną po to, kai Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemontas ir įstatymų leidėjai pasirašė nepriklausomybės deklaraciją.

Pasak Ispanijos premjero, šį mėnesį Katalonijoje surengtas referendumas buvo strategijos dalis, siekiant „primesti nepriklausomybę, kurios nori labai nedaugelis ir (kuri) niekam nereikalinga“. Susidariusią krizę jis pavadino „vienu sunkiausių tarpsniu mūsų šių laikų istorijoje“.

Pasak M. Rajoy, Katalonijos regiono valdžia pažeidė įstatymus surengdama spalio 1 dienos referendumą ir pakurstydama gatvių protestus, kad iš pažiūros legitimizuotų šį balsavimą. Jis taip pat sakė, kad niekam nederėtų didžiuotis Katalonijos referendumu ir nė viena šalis nepalaiko Katalonijos siekio atsiskirti nuo Ispanijos.

M. Rajoy'us nepritarė C. Puigdemono nepriklausomybės planui, vadindamas jį „pasaka“.

„Jis nėra taikus, nėra laisvas, jo nepripažins Europa, ir dabar visi žino, kad tai kainuos“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje kelių didelių bendrovių sprendimą iškelti savo būstines iš Katalonijos.

Po referendumo, kurį Madridas ir Ispanijos teismai pripažino neteisėtu, C. Puigdemontas ne kartą ragino susidariusią krizę spręsti per tarpininkus.

Anksčiau trečiadienį interviu CNN jis vėl pasiūlė paskirti tarpininką, kuris padėtų spręsti esamą krizę.

„Galbūt, mums būtų lengviau kalbėtis, jeigu du žmonės, atstovaujantys Ispanijos vyriausybę, ir du žmonės, atstovaujantys Katalonijos vyriausybę, paprasčiausiai susitartų dėl vieno dalyko, pavyzdžiui, įvardintų tarpininką“, – sakė jis.

C. Puigdemontas antradienį regiono parlamente paskelbė, kad jis po Madrido uždrausto referendumo priėmė „Katalonijos žmonių mandatą paskelbti nepriklausomą respubliką“.