Trečios pagal dydį pasaulio ekonomikos premjeras susidūrė su netikėtu Y. Koike iššūkiu. Su žiniasklaida bendrauti mokanti gubernatorė ir jos įkurta nauja „Vilties partija“ išjudino apsnūdusį Japonijos politikos pasaulį.

Judrioje Tokijo stotyje per garsiakalbį kreipdamasi į šimtus keleivių, Y. Koike paragino šalininkus „užbaigti Abe politiką“ ir kritikavo ilgametį premjerą dėl jo populiarumą sumažinusių pastarojo meto skandalų.

„Politinis status quo tęsėsi, nors pati politika prarado visuomenės pasitikėjimą“, – pareiškė 65 metų Y. Koike, buvusi televizijos laidų vedėja.

Tuo tarpu 63 metų konservatyvių pažiūrų premjeras savo puolimą pradėjo kaimiškame Fukušimos krašte ir užsiminė apie savo įsipareigojimą atstatyti šį regioną, smarkiai nukentėjusį per 2011 metų branduolinę nelaimę.

Jis pažadėjo smarkiai plėsti socialines programas, įskaitant nemokamą ikimokyklinį vaikų švietimą, kad dirbtų daugiau moterų, ir griežtai kalbėjo apie Šiaurės Korėją.

Aiškiai turėdamas omenyje Y. Koike, jis paragino rinkėjus atsižvelgti į jo politiką, o ne skambias frazes.

„Griausmas ir šūkiai neatveria kelio į ateitį. Ateitį atveria politika. Mes negalime pralaimėti“, – sakė jis.

Per 12 dienų truksiančią kampaniją bus daug kalbama apie Japonijos ekonomikos atgaivinimą ir nuolatinę Šiaurės Korėjos, grasinusios „paskandinti“ šalį, grėsmę.

Y. Koike „Vilties partija“ vos per savaitę pakeitė daugumą pagrindinių opozicinių partijų ir transformavo Japonijos politinį kraštovaizdį.

Tačiau apklausos rodo, kad jos politinis judėjimas ima strigti, nes ji atsisako pati siekti premjero posto ir nori toliau vadovauti daugiausiai gyventojų turinčiam pasaulio miestui, kuriame po trejų metų įvyks olimpinės žaidynės.

Populiaraus dienraščio „Yomiuri“ paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad 32 proc. rinkėjų planuoja balsuoti už Sh. Abe konservatorių LDP, o 13 proc. – už „Vilties partiją“. Tai šešiais proc. mažiau nei rodė ankstesnė, rugsėjo pabaigoje atlikta apklausa.

Referendumas dėl Abe

Sh. Abe siekia naujos kadencijos prie Azijos ekonominės jėgainės ir svarbios JAV sąjungininkės regione vairo. Jis netikėtai sušaukė pirmalaikius rinkimus, norėdamas pasinaudoti tuo, kad opozicija buvo silpna ir susiskaldžiusi.

Tačiau Y. Koike greitai atkreipė į save dėmesį, kai įkurė savo partiją ir užsipuolė vyriausybę, kad ši neskuba reformuoti šalies, slegiamos populiacijos senėjimo, defliacija ir didžiulio skolų kalno.

Sh. Abe skiriamuoju ženklu tapusi „Abenomikos“ politika – pažadas pasiekti 2 proc. infliaciją ir stabilų augimą – iš esmės žlugo.

Kritikai sako, kad Sh. Abe pirmalaikius rinkimus sušaukė norėdamas nukreipti dėmesį nuo virtinės skandalų, įskaitant įtarimus favoritizmu vieno draugo atžvilgiu, kuriuos premjeras griežtai neigia.

Analitikai sako, kad spalio 22-osios rinkimai iš esmės yra referendumas dėl Sh. Abe. Premjeras pastaruosius penkerius metus turėjo neprilygstamą politinę galią, iš dalies aiškinamą tvirtos opozicijos nebuvimu. Tuo tarpu pagrindinės jo politikos kryptys buvo prieštaringai vertinamos arba nepopuliarios.

Y. Koike savo ruožtu sako, kad jos naujoji grupė propaguoja „užjaučiantį konservatizmą“. Ji tikisi išsiskirti pažadu iki 2030 metų palaipsniui atsisakyti branduolinės energetikos ir įšaldyti planuojamą pardavimo mokesčio didinimą.

Tačiau tie, kas Y. Koike vertina skeptiškai, sako, kad ji kartoja aptakias, skambias frazes ir nepateikia detalių, taip pat ir dėl to, kaip apmokėti jos ambicingus projektus.

Konkuruojantys konservatyvūs blokai

Daugiau kaip 1 000 kandidatų turi varžytis dėl 465 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose, kurie po praėjusių rinkimų buvo sumažinti 10-čia vietų.

Rezultatai gali suformuoti du konkuruojančius konservatyvius blokus su panašiomis diplomatinėmis ir gynybos programomis, o spragas užpildytų susiskaldę kairieji, sako ekspertai.

Prieš kampanijos pradžią Sh. Abe valdantysis blokas turėjo dviejų trečdalių daugumą; seniai valdanti LDP turėjo 287 vietas, o mažesnioji koalicijos partnerė „Komeito“ – 35 vietas.

Sh. Abe yra sakęs, kad atsistatydins, jei jo koalicija nelaimės paprastos daugumos, bet nedaug analitikų tokį scenarijų laiko tikėtinu, juolab kad Y. Koike partija kelia tik 235 kandidatus.