Trys plėšikai pagrobė „vertingų papuošalų“, o dar trys bendrininkai tuo metu „laukė jų lauke ant užvestų motorolerių“, rašoma Londono policijos išplatintame pranešime.

Policija nenurodė „Mappin and Webb“ patirtų nuostolių sumos, tačiau šioje juvelyrikos parduotuvėje siūloma daugybė papuošalų, kurių kaina siekia dešimtis tūkstančių svarų.

Iškart suprato, kad tai - apiplėšimas

S. Tumelis pasakoja ėjęs iš darbo, kai pamatė prieš prabangios parduotuvės atvažiuojančius tris motociklus. Jis iškart atkreipė dėmesį į vieną detalę - kiekvienas motociklas turėjo po keleivį.

„Pats dirbu apsaugoje, aš žinau kaip būna, atvažiuoja du - trys motociklai ir kiekvienas turi po keleivį, tai dažniausiai būna apiplėšimas“, - pasakoja lietuvis.

Motociklams sustojus prie parduotuvės, trys žmonės iškart įbėgo į jos vidų. Saulius teigia matęs ginklų siluetus.

„Plėšikai galėjo turėti šaunamuosius ginklus, bet negaliu pasakyti, ar jie buvo tikri, ar netikri. Vienas motociklininkas turėjo kažką panašaus į kirvį, kitas beisbolo lazdą, o trečias lyg tai kažką kito, bet negaliu įvardinti, nes tamsu buvo. Iš viso jų buvo šeši“, - pasakoja S. Tumelis.

Anot jo, kažkas parduotuvės viduje paspaudė aliarmo mygtuką, kad vyksta apiplėšimas, todėl per maždaug trisdešimt sekundžių pasirodė civiliais drabužiais apsirengę pareigūnai, vadinamieji nežymėti policininkai (angl. „undercover police“).

S. Tumelis pasakoja, kad apsaugos kompanijos tokiais atvejais bendrauja tarpusavyje, keičiasi informacija ir padeda viena kitai, taip pat bendradarbiaujama su policija, tačiau jis tuo metu nedirbo, todėl į incidentą kištis neturėjo teisės.

„Pareigūnai bandė juos sustabdyti, jie ten buvo du ar trys (policininkai - red.), jeigu neklystu. Jie paprasčiausiai bandė sustabdyti tuos motociklininkus. Galiausiai jie, kiek mačiau, supanikavo, nes pradėjo plėšikus vaikytis, norėjo parversti, kad jie nenuvažiuotų. Todėl jie visi pradėjo šaukti, kad „bėgam greičiau“, ir išsiskirstė visi į skirtingas puses. Viskas vyko labai greitai, mažiau nei minutę. Vieni paprasčiausiai bėgo, kur papuolė, į mažesnes gatves, o kiti su motociklais važiavo. Vienas motociklas nuvažiavo, o jo keleivis bėgo visai į kitą pusę, pasimetęs buvo jis, nežinojo, ką daryti, kur bėgti, nes bandė juos stabdyti pareigūnai“, - pasakojo Londone gyvenantis ir dirbantis lietuvis.

Jis sako, kad plėšikų amžių sunku atspėti, tačiau iš jų šūksnių atrodė, kad visi buvo maždaug 16-20 metų jaunuoliai.

Tai buvo tik laiko klausimas

Paklaustas, kaip spėjo taip greitai sureaguoti ir nufilmuoti incidentą, S. Tumelis atsakė turintis greitą reakciją dėl savo darbo, jam tai yra įprastas dalykas. Jis dirba komercinėje apsaugos paslaugas teikiančioje įmonėje, kuri saugo keletą parduotuvių. Jo kompanija bendradarbiauja ir su kriminaline policija tiriant nusikaltimus, apiplėšimus, vagystes ir pan.

S. Tumelis sako jau perdavęs filmuotą medžiagą policijai ir priduria, kad tokio incidento parduotuvėje tikrai buvo galima tikėtis.

„Esu pats toje parduotuvėje dirbęs prieš 3 metus. Ten iš tikro dažnai įvyksta tokie dalykai. Tai turėjo įvykti anksčiau ar vėliau, nes realiai pagal saugumo sumetimus, turi durys būti uždarytos, o toje parduotuvėje, kuri buvo ką tik atnaujinta gal prieš mėnesį, visą dieną buvo atidarytos durys“, - sako jis.

Anot S. Tumelio, jis pirmą kartą mato, kad tokio lygio parduotuvėje būtų visą dieną atidarytos durys. Tai - tikras masalas plėšikams. Pagal reikalavimus to negalima daryti, ir jeigu tokia parduotuvė apiplėšiama, draudimas jai neapmoka nuostolių.

„Tai buvo tik laiko klausimas“, - įsitikinęs įvykio epicentre atsidūręs lietuvis.