Fukušimos rajono teismo verdiktas žymi antrą kartą, kai vyriausybė paskelbiama atsakinga už Japonijos rytuose esančios Fukušimos elektrinės reaktorių išsilydymą – didžiausią branduolinę avariją pasaulyje po 1986 metų Černobylio katastrofos.

Teismas nurodė vyriausybei ir elektrinės operatorei „Tokyo Electric Power Co“ (TEPCO) sumokėti ieškovams iš viso 500 mln. jenų (3,75 mln. eurų). Tai kol kas didžiausias kolektyvinis ieškinys.

Ieškovams – vietos gyventojams, kuriems Fukušimos avarija sugriovė gyvenimus ir namus – priteistos sumos iki 360 tūkst. jenų (2,72 tūkst. eurų), rodo nutarties kopija, gauta naujienų agentūros AFP.

Tačiau teismas atmetė reikalavimą skirti mėnesines 55 tūkst. jenų kompensacijas.

Kovo mėnesį šalies rytuose esančio Maebašio teismas nusprendė, kad vyriausybė ir TEPCO yra atsakingos už Fukušimos nelaimę.

Tačiau kitas teismas, netoli Tokijo esančioje Čiboje, praėjusį mėnesį nusprendė, kad atsakinga tik TEPCO.

Maždaug 12 tūkst. žmonių, turėjusių palikti namus dėl radiacijos pavojaus, pateikė įvairius grupinius ieškinius vyriausybei ir TEPCO.

Bylos yra susijusios su tuo, ar vyriausybė ir TEPCO, kurios abi yra atsakingos už nelaimių prevencijos priemones, galėjo numatyti cunamio mastą.

Kompensacijų iš vyriausybės siekiama tuzine grupinių bylų.

Birželio mėnesį prasidėjo trijų buvusių TEPCO vadovų teismas, kuris dar tęsiasi. Tai vieninteliai žmonės, patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl Fukušimos nelaimės.

9,1 balo žemės drebėjimo sukeltas cunamis užliejo Fukušimos elektrinės reaktorių aušinimo sistemas, o trijuose perkaitusiuose reaktoriai išsilydė aktyvioji masė.

Radioaktyvūs teršalai toli pasklido, didžiulės teritorijos tapo nebetinkamos gyventi žmonėms. Tai didžiausia nelaimė Japonijoje nuo Antrojo pasaulinio karo.