Taivano ir Kinijos santykiai ėmė sparčiai blogėti nuo praėjusių metų gegužės, kai prezidento postą perėmė Tsai Ing-wen. Pekinas nutraukė visus oficialius kontaktus su Taibėjumi, nes nepasitiki jos Demokratine pažangos partija, kuri tradiciškai remia salos nepriklausomybę.

Abi šalys atsiskyrė po 1949 metų pilietinio karo, bet Kinija tebelaiko Taivaną savo nepaklusnia provincija, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga.

Tsai Ing-wen pirmadienį sakė kalbą šaliai Nacionalinės dienos proga.

Taivanas yra įsipareigojęs pasistatyti savų karo lėktuvų ir povandeninių laivų, be to, turėtų būti pasirengęs atremti potencialias kibernetines atakas ir kovoti su šnipinėjimu, sakė ji.

Prezidentė pridūrė, kad taip pat reikia kelti ginkluotųjų pajėgų dvasią ir gerinti karių socialinį aprūpinimą.

„Nors stipriname savo karinius pajėgumus, karo nesiekiame, – sakė ji. – Liekame įsipareigoję palaikyti taiką ir stabilumą tiek Taivano sąsiaurio (rajone), tiek visame regione.“

Tsai Ing-wen taip pat paragino Pekiną rasti „naujų metodų“ santykiams su Taivanu.

Kinija ne kartą sakė, jog Tsai Ing-wen privalo pripažinti, kad abi šalys yra „vienos Kinijos“ dalys, nes tik tada bus galima atnaujinti dialogą. Taivano lyderė atsisako tai padaryti.

Pekinas didino spaudimą Taivano prezidentei – per karines pratybas prie salos pasiuntė savo vienintelį lėktuvnešį ir karo lėktuvų, taip pat trukdė Taibėjui dalyvauti svarbiuose tarptautiniuose renginiuose.

„Nors politiniai nesutarimai tarp abiejų šalių nuvedė prie tam tikrų komplikacijų, vis tiek stengėmės išlaikyti esminį ... santykių (su Kinija) stabilumą“, – pirmadienį sakė Tsai Ing-wen, kuri pridūrė, kad Taibėjus „spaudimui nepasiduos“.

Šiuos komentarus prezidentė išsakė Kinijos komunistų partijai rengiantis kitą savaitę surengti savo 19-ąjį suvažiavimą, kurio metu turėtų būti įtvirtinta prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo), kaip įtakingiausio savo kartos kinų lyderio, padėtis.

Pekinas bet kokius raginimus dėl Taivano nepriklausomybės laiko iššūkiu jo valdžiai, nors mūsų dienomis sala yra klestinti demokratija.