Pirmadienį Lenkijos diplomatijos vadovas su žurnalistais kalbėjosi po Varšuvoje įvykusio susitikimo su kolegomis iš Rumunijos, Bulgarijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Šios šalys drauge su Lenkija 2014-aisiais įsteigė bendradarbiavimo iniciatyvą – vadinamąjį Bukarešto devynetą.

Per spaudos konferenciją W. Waszczykowskis sakė, kad su šių valstybių užsienio reikalų ministrais aptarė neseniai įvykusias Rusijos ir Baltarusijos bendras karines pratybas „Zapad 2017“ ir išvadas, kurias apie jas turėtų padaryti NATO.

Anot jo, tos pratybos regione, „be kitų dalykų“, sukėlė nestabilumą, tačiau daugiau Lenkijos diplomatijos vadovas nedetalizavo.

W. Waszczykowskis pridūrė, kad Rusijos atžvilgiu reikėtų vykdyti dvejopą politiką: didinti NATO narių gynybos pajėgumus, bet taip pat stengtis plėtoti dialogą su Maskva.

Tuo tarpu Rumunijos užsienio reikalų ministras Teodoras Melescanu sakė, kad per derybas buvo siekiama „apsikeisti nuomonėmis ir pasirengti artėjančiam NATO viršūnių susitikimui“, kitąmet įvyksiančiam Briuselyje.

Pasak jo, šalys susitarė ir toliau rengtis Aljanso viršūnių susitikimui bei organizuoti Bukarešto devyneto parlamentų lyderių, premjerų ir prezidentų susitikimus.