Kol kanalo „Netflix“ naujas dokumentinis serialas „The Keepers“ analizuoja šaltakraujišką vienos Baltimorės vienuolės nužudymą, „Time“ apžvelgia kai kurias garsiausias pastarųjų 150 metų žmogžudystes. Jų detalės labai skiriasi, bet jas vienija vienas bendras bruožas – žudikas, kuris liko neišaiškintas.

Štai penkios apmaudžiausios visų laikų žmogžudysčių paslaptys:

1. Džekas Skerdikas, bauginęs Londoną

Liūdniausiai pagarsėjęs Londono serijinis žudikas po Ist Endo rajoną klaidžiojo daugiau kaip prieš šimtą metų. Jis baugino šio rajono gyventojus ir savo aukomis rinkdavosi prostitutes. Jis gavo Džeko Skerdiko pravardę, kai nužudė ir išniekino mažiausiai penkias moteris. Kai 1888 metais per tris mėnesius pradėjo kauptis nužudytų moterų lavonai, Ist Endą sukaustė baimė.

Pasklidus žiniai apie antrąją auką, rajono „siaubas priartėjo prie panikos ribos“, tuo metu rašė „The Morning Post“. Šis vietos laikraštis šias žmogžudystes pavadino barbariškomis ir pažymėjo, kad nužudymo būdai yra „pernelyg siaubingi, kad būtų aprašyti“.

Vietos policija iš pradžių spėliojo, kad šias moteris dėl ypatingo ir kraują stingdančio nužudymo braižo bei peilio valdymo įgūdžių galėjo nužudyti mėsininkas arba gydytojas. Visoms vadinamoms Vaitčapelio žmogžudysčių aukoms – Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes ir Mary Jane Kelly – buvo perrėžtos gerklės. Daugumai jų buvo perpjauti pilvai, o vidaus organai išversti lauk, rašė Dave`as Yostas, tyrinėjęs šias žmogžudystes savo knygoje „Elizabeth Stride and Jack the Ripper“ („Elizabet Straid ir Džekas Skerdikas“).

Federalinis tyrimų biuras (FTB), kuris 1988 metais ėmėsi tirti šiuos nužudymus vienos kino kompanijos prašymu, nustatė, kad visos aukos buvo nuo alkoholio priklausomos prostitutės. Jos buvo užpultos, nes „buvo lengvai prieinamos“ ir buvo nužudytos staiga ankstyvomis ryto valandomis.

Nors visuomenė atidžiai sekė šią bylą, policija niekada nesugebėjo susekti žudiko. FTB teigė, kad tyrimai buvo nesėkmingi, nes tuo metu nebuvo teismo medicinos technologijų ir kitų pažangesnių nusikaltimų tyrimo metodų. Nacionaliniuose archyvuose saugomi 1888 metų laiškai, kuriais susirašinėjo dviejų teisėsaugos institucijų viršininkai. Iš jų matyti, kad policijos departmentai buvo tiesiog užversti darbais. Charlesas Warrenas, kuris tuo metu ėjo Metropoliteno policijos vyriausiojo komisaro pareigas, prašė Londono Sičio policijos pagalbos. „Mes esame užversti spėlionėmis ir įtariamųjų pavardėmis“, – rašė Ch. Warrenas.

Daugybė istorikų ir kriminalistų – tiek mėgėjai, tiek profesionalai – kėlė savas versijas dėl žudiko tapatybės, bet panašu, kad Džekas Skerdikas nusinešė savo paslaptį į kapą.

2. Antraštes užkariavusi šiurpi „Juodojo jurgino“ mirtis

Vieną motiną su vaiku sustabdė siaubingas vaizdas, kurį jie išvydo savo kelyje. Vos už pėdos nuo šaligtavio gulėjo nuoga moteris. Ji buvo švariai perpjauta per juosmenį į dvi dalis – ant lavono nesimatė nė vieno kraujo lašo. Dabar jau liūdnai pagarsėjęs 22 metų aktorės Elizabeth Short nužudymas 1947 metais iš karto užkariavo laikraščių antraštes. Žiniasklaida dėl juodų plaukų ir pomėgio rengtis juodais drabužiais praminė velionę „Juoduoju jurginu“ („Black Dahlia“).

Iš Masačusetso kilusiai merginai, kuri atvyko į Kaliforniją ieškoti šlovės, iš pradžių buvo nuleistas kraujas, o tada jos lavonas buvo numestas tuščioje aikštelėje viename gyvenamajame Los Andželo kvartale, teigė policija. Jos palaikai buvo profesionaliai perpjauti pusiau, be to, jai buvo nurėžta viena krūtis, rodo FTB dokumentai.

Kaip pradedančioji aktorė sulaukė tokio šiurpaus likimo, neaišku iki šiol. Atsakomybę dėl didelio visuomenės dėmesio sulaukusio nusikaltimo prisiėmė kelios dešimtys žmonių. FTB, padėjęs vietos policijai tirti šį nužudymą, teigė, kad tikrino potencialių įtariamųjų duomenis ir visoje Amerikoje rengė jų apklausas. Tačiau paaiškėjo, kad nė vienas iš prisipažinusių asmenų nesakė tiesos, ir byla liko neišspręsta.

Pagal šį nužudymą 1987 metais buvo parašytas vienas romanas, o 2006 metais buvo sukurtas ir kino filmas, kuriame vaidino Joshas Hartnettas, Hilary Swank, Aaronas Eckhartas ir Mia Kirshner.

Los Andželo policijos departamentas neseniai „Time“ sakė, kad jie vis dar tiria šią įsisenėjusią bylą, bet jokių detalių nepateikė. „Tai neišspręsta byla, – pažymėjo Los Andželo policijos departamento pareigūnė Norma Eisenman. – Detektyvai papildomos informacijos neturi“.

3 ir 4. Reperiai Tupacas Shakuras ir „Notorious B.I.G.“ buvo nušauti vos 6 mėnesių skirtumu

Tupacas Shakuras


Praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje muzikos pasaulį sukrėtė du nužudymai: vos šešių mėnesių skirtumu buvo nušautos repo superžvaigždės Tupacas Shakuras ir „Notorious B.I.G.“. Šios žmogžudystės buvo įvykdytos tuo metu, kai intensyviai konkuravo jų muzikos įrašų studijos. Abu reperiai buvo itin svarbūs savo muzikos bendrovių atlikėjai. Daug kas kalbėjo, kad šie nužudymai yra ženklas, kad įrašų studijų nesantaika nuėjo per toli.

Pirmiausia buvo nužudytas T. Shakuras. 1996 metų rugsėjo 13 dieną Las Vegase jis buvo nušautas iš pravažiuoajančio automobilio. Tuo metu 25 metų reperio įrašų studija „Death Row“ konfliktavo su savo konkurente „Bad Boy“. Praėjus šešiems mėnesiams panašiu būdu buvo nužudytas „Bad Boy“ atlikėjas Christopheris Wallace`as, geriau žinomas sceniniais vardais „Notorious B.I.G.“, Biggie Smalls arba Biggie. Reperis taip pat buvo nušautas iš pravažiuojančio automobilio, kai išėjo iš vieno muzikos pramonės vakarėlio Los Andžele.

Iš pradžių abu reperiai buvo draugai ir priklausė tai pačiai įrašų studijai – „Bad Boy“, teigė FTB, kuri tyrė Biggie nužudymą, bet 2005 metais šią bylą nutraukė. Bičiulių keliai pradėjo skirtis, kai Biggie vis populiarėjo, o Tupacas atsidūrė kalėjime dėl įvairių kaltinimų, įskaitant ir išžaginimą. Vėliau Tupacas perėjo į „Death Row“.

Notorious B.I.G.

Ar konkurencija atliko kokį nors vaidmenį nužudant abu reperius, neaišku. Abi bylos nuvedė policiją į aklavietę – iš dalies dėl liudininkų nenoro bendradarbiauti. Paslaptingos abiejų reperių žmogžudystės apaugo įvairiausiomis teorijomis, įskaitant neįrodytą versiją, kad abu atlikėjai tebėra gyvi ir tik imitavo savo nužudymus.

Megažvaigdžių šeimos ir draugai vis dar gedi. Kovo mėnesį, per 20-ąsias Biggie mirties metines, Seanas Combsas „Diddy“ viename „Instagram“ vaizdo įraše atidavė pagarbą velioniui draugui. „Šią dieną mes jį prisimename, nes jo ilgimės, – teigė jis. – Per 20 metų laikas užgydo visas žaizdas, bet ši dar neužgijo“.

5. JonBenet Ramsey buvo rasta negyva savo šeimos namuose

Kai 6 metukų grožio konkursų nugalėtoja JonBenet Ramsey buvo rasta negyva savo šeimos namų rūsyje Kolorade, dar daug mėnesių po šio nusikaltimo iš pirmųjų laikraščių puslapių ir televizijos ekranų žvelgė jos jaunas, besišypsantis veidukas. 1996 metais iš karto po Kalėdų šis nužudymas sukrėtė ramų turtuolių kvartalą Kolorado Boulderio mieste.

JonBenet, vaikų grožio konkurso laimėtoja, buvo rasta sumušta ir pasmaugta. Jos burna ir kaklas buvo apvynioti lipnia juostele. Jau vien to pakako, kad šis nusikaltimas sulauktų nacionalinio dėmesio. Netrukus po didinamuoju stiklu atsidūrė pati JonBenet šeima, ir daug žmonių, sekusių šią istoriją, pradėjo spėlioti, ar su mergaitės nužudymu nėra kažkaip susiję jos pačios tėvai.

JonBenet mama Patricia policijai pasakojo, kad tą rytą anksti prabudusi pasigedo savo dukrelės. Ji paskambino numeriu 911 ir pranešė apie vaiko pagrobimą – motina sakė aptikusi beveik 3 puslapių raštą, reikalaujantį sumokėti 118 tūkst. dolerių išpirką. Po kelių valandų JonBenet tėtis Johnas pranešė policijai namo rūsyje aptikęs savo dukters kūnelį. Autopsijos metu buvo nustatyta, kad mergaitė mirė nuo uždusimo, kai buvo smaugiama, rašė „Denver Post“. Jos mirtis buvo pripažinta nužudymu.

JonBenet Ramsey

Virš Ramsey šeimos nedelsiant pakibo įtarimų debesis, bet nė vienas jos narys niekada nebuvo apkaltintas JonBenet nužudymu. Sausio mėnesį per televiziją CNN mergaitės tėvai pirmą kartą prakalbo apie šiuos įtarimus. Johnas Ramsey sakė, kad užuominos, jog jų šeima yra susijusi su šiuo nusikaltimu, „verčia vemti ir peržengia tikėjimo ribas“. „Aš nežudžiau savo dukters“, – gegužės mėnesį jis dar kartą patikino žurnalistus.

Prabėgus 20 metų, Boulderio policija teigia, kad tyrimas tęsiamas toliau. Tačiau smulkiau komentuoti šią bylą pareigūnai atsisako. „Mūsų tikslas toliau lieka tas pats – suimti ir sėkmingai nuteisti, – praėjusių metų rudenį sakė Boulderio policijos viršininkas Gregas Testa. – Mes nepasidavėme ir nepasiduosime“.

20-osios JonBenet nužudymo metinės buvo pasitiktos virtine specialių laidų ir naujų dokumentinių filmų, kurie ieškojo potencialių įtariamųjų. Pirmą kartą prakalbo ir JonBenet broils Burke`as Ramsey. 29 metų vyras per laidą „Dr. Phil“ teigė, kad apsipylė ašaromis, kai sužinojo, kad jo sesutė yra negyva.

„Mano tėtis pasakė, kad JonBenet dabar yra danguje. Jis pradėjo verkti, o tada apsiverkiau ir aš, –pasakojo Burke`as Ramsey. – Mąsčiau, kaip tai įmanoma? Pradėjau verkti. Nemanau, kad kažką atsakiau. Iš pradžių negalėjau tuo patikėti“.