D.Trumpas dažnai kritikuoja šį susitarimą, yra pavadinęs jį blogiausiu visų laikų sandoriu, o JAV pareigūnai sako, kad prezidentas ketina kitą savaitę apkaltinti Teheraną nesilaikant sutarties sąlygų.

„Aišku, kad susitarimą atmetus vienai šaliai, ypač tokiai svarbiai kaip JAV, bus neigiamų pasekmių“, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas.

„Galime tik mėginti atspėti, kokios bus tos pasekmės, tai dabar ir darome“, – žurnalistams sakė Dmitrijus Peskovas.

Pasak, D. Peskovo V. Putinas ne kartą pabrėžė dabartinio susitarimo svarbą.

D.Trumpas kitą savaitę JAV Kongresui turėtų pareikšti, kad jis nepatenkintas tuo, kaip Iranas laikosi susitarimo. Pagal šią sutartį Iranas turėjo apriboti branduolinę programą mainais į tarptautinės bendruomenės sankcijų Teheranui atšaukimą.

JAV pareigūnai tvirtina, kad toks pareiškimas susitarimo visiškai nepasmerktų, bet leistų Kongresui spręsti dėl naujų sankcijų Iranui.

Atnaujintos sankcijos gali sužlugdyti susitarimą, kurį su Teheranu sutarė buvęs prezidentas Barackas Obama ir kitos galingos pasaulio valstybės.

JAV prezidentas kas 90 dienų turi patvirtinti Kongresui, kad Iranas laikosi susitarimo. Kita patvirtinimo data yra spalio 15-oji.

Pagal įstatymus, Kongresas tuomet turėtų per 60 dienų apsispręsti, ar iš naujo paskelbti sankcijas, kurios pagal susitarimą buvo atšauktos.