Jos CDU/CSU konservatyvusis aljansas pirmiausiai surengs atskiras derybas su libertariška Laisvąja demokratų partija (FDP) ir į kairę linkusiais žaliaisiais, o po dviejų dienų visos šalys susės tartis prie vieno stalo, nurodė A. Merkel.

Nors rugsėjo 24-osios rinkimuose A.Merkel užsitikrino ketvirtą kadenciją kanclerės poste, tačiau kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) atėmė vieną milijoną rinkėjų balsų iš konservatorių bloko ir paliko ją vadovauti didžiausiai Europos ekonomikai be aiškios koalicijos.

Šeštadienį A.Merkel pripažino, kad derybos su FDP ir žaliaisiais bus „sunkios“, tačiau pridūrė: „Tikiuosi, kad koalicija susidėlios“.

Pastarasis aljansas vadinamas „Jamaikos koalicija“, nes šių partijų spalvos – juoda, geltona ir žalia – yra tokios pačios, kaip tos Karibų valstybės vėliavos. Tokios sudėties koalicijos jau buvo išbandytos atskirų Vokietijos žemių vyriausybėse, tačiau federaliniu mastu tokia koalicija niekada nebuvo sukurta.

Sekmadienį CDU ir CSU po 10 valandų trukusių derybų pasiekė kompromisinį susitarimą – apriboti metinį migrantų skaičių iki 200 tūkstančių – ir taip išsprendė vieną didžiausių abiejų pusių nesutarimų prieš pradėdamos derybas dėl platesnės koalicijos su kitomis partijomis.

CDU/CSU aljansas rinkimuose surinko 33 proc. balsų. Šis rezultatas yra blogiausias jo nuo 1949 metų. Tuo tarpu socialdemokratai, kurie aštuonerius metus buvo A.Merkel koalicijos jaunesnieji partneriai, patyrė visišką pralaimėjimą, surinkę vos 20 proc. rinkėjų balsų; jie pažadėjo pereiti į opoziciją.

Nacionalistinė prieš musulmonus pasisakanti AfD iškovojo didžiausią pergalę praėjusiuose rinkimuose ir surinko 12,6 proc. balsų. FDP gavo 10,7 proc., o žalieji – 8,9 proc. balsų.