Šį savaitgalį valstybinė Rusijos žiniasklaida pranešė, kad restoranas „Lucy’s Cantina Royale“ 65-ojo V. Putino gimtadienio proga pagamino dovaną - specialų aštrų mėsainį.

Tai puikus pavyzdys, kaip žavimasi V. Putinu visame pasaulyje, pareiškė Pirmasis kanalas – pagrindinė Kremliaus televizija. „Rusijos prezidentą su gimtadieniu sveikina ne tik užsienio lyderiai, bet ir paprasti piliečiai, maža to, itin originaliais būdais“, - postringavo laidos vedėjas.

Viena meksikiečių restorano „Lucy`s“, įsikūrusio Niujorke prie Penno stoties, padavėja Rusijos žiniasklaidai tvirtino, kad penkių sluoksnių mėsainis, patiektas su bulvytėmis, padažu ir salotomis, sveria lygiai 1952 gramus – tai buvo užuomina į V. Putino gimimo tuometiniame Leningrade datą.

„Mes manome, kad Vladimiras Vladimirovičius yra išskirtinis politikas ir istorinė figūra, todėl nusprendėme vieną dieną per metus skirti jam“, - teigė padavėja, kurią skirtingi Rusijos žiniasklaidos šaltiniai įvardijo kaip Tamarą, Tatjaną arba Darją. Šį reportažą buvo sukūrusi bendrovė „Ruptly“, priklausanti Kremliaus remiamai televizijai RT.

Valstybinė naujienų agentūra „Tass“ citavo tariamą „Lucy`s“ vadovą Tedą Bryantą teigiant, esą V. Putinas yra vienintelis pasaulio lyderis, kurio gimtadienį šis restoranas pamini specialiu mėsainiu. Tačiau buvo viena problema: ši istorija pasirodė esanti laužta iš piršto.

Pirmojo kanalo reportažo stopkadras

Kai Rusijos žurnalistas Aleksejus Kovaliovas, kurio svetainė demaskuoja Kremliaus propagandą, paskambino šiam restoranui, vienas „Lucy`s“ barmenas pareiškė, kad „tai su jais neturi nieko bendra“.

Tuomet vienas Kremlių palaikantis „Twitter“ vartotojas paviešino skambučio garso įrašą, kuriame kita barmenė patvirtina, kad toks mėsainis buvo pagamintas. Kai A. Kovaliovas paskambino į restoraną dar kartą, ta pati moteris pareiškė, kad šiuo mėsainiu buvo prekiaujama ryte ir kad barmenas, nurodęs, jog ši valstybinės Rusijos žiniasklaidos istorija yra netiesa, yra „praktikantas“. Tuomet ji padėjo ragelį.

Tačiau restorano tinklalapyje nebuvo paskelbta jokio reklaminio pranešimo apie tariamą V. Putino mėsainį, o spalio 7 dieną, per Rusijos prezidento gimtadienį, „Lucy`s“ socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje nepasirodė jokių šio mėsainio nuotraukų.

„Mūsų restoranas jokiais būdais ir jokiomis formomis niekada nešventė Vladimiro Putino gimtadienio, - elektroniniu paštu „The Guardian“ sakė „Lucy`s Cantina Royale“ atstovas spaudai Seanas Ryanas. – „Lucy`s“ visiškai atsiriboja nuo pareiškimų, kurie nuskambėjo minėtame reportaže, nes jis yra suklastotas“.

Apie barmenę, kuri kalbėjo Rusijos valstybinės žiniasklaidos reportaže ir kuri veikiausiai yra ta pati moteris, su kuria kalbėjo ir A. Kovaliovas, S. Ryanas sakė: „Ji tikrai dirba mūsų restorane ir mums melavo, teigdama, kad filmuojamas vienas projektas mokyklai“.

S. Ryanas pažymėjo, kad dėl šio incidento jis konsultuojasi su restorano advokatais.

Kritikai teigia, kad šis incidentas puikiai iliustruoja, kaip funkcionuoja Kremliaus klastojamos naujienos. „Ši visa absurdiška istorija išduoda tiek V. Putino, tiek jam lojalios žiniasklaidos ir šalininkų nesaugumą“, - tvirtino A. Kovaliovas, vadovaujantis svetainei „The Noodle Remover“.

„Jie taip trokšta Vakarų dėmesio ir pripažinimo, kad yra pasiryžę tiesmukiškoms klastotėms, turinčioms parodyti, kaip eiliniai žmonės Vakaruose su baime gerbia didįjį Valdimirą Vladimirovičių. Tai tiesiog liūdna, tikrai“, - rašė jis.

„Ruptly“ į prašymus pakomentuoti šią istoriją neatsiliepė.

Tuo metu RT ryšių su visuomene vadovė Anna Belkina sakė: „Mes neturime priežasčių abejoti šios istorijos autentiškumu“. Kaip įrodymą, kad ši istorija yra tikra, ji pateikė naujienų agentūros „Tass“ išplatintą „Lucy`s“ baro vadovo“ Tedo Bryanto citatą.

Tačiau restorano atstovas spaudai S. Ryanas pažymėjo, kad „jų restorane nėra ir niekada nebuvo vadovo tokiu vardu bei pavarde“ ir pripažino, kad „Lucy’s Cantina Royale“ tapo su Vladimiro Putino gimtadieniu susijusios apgaulės subjektu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)