Atsiliepę į areštuoto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno raginimą reikalauti konkuruojančių rinkimų, V.Putino gimtajame Sankt Peterburge mitingavo apie trys tūkstančiai žmonių, Maskvoje – daugiau kaip tūkstantis. Protestai vyko maždaug 80 Rusijos miestų.

Per visą šalį sulaikyta daugiau kaip 270 žmonių, Sankt Peterburge – daugiau kaip 60, nurodo grupė „OVD-Info“, sekanti politiškai motyvuotus suėmimus.

Keli šimtai protestuotojų, daugiausiai – jaunimas, susirinko Maskvos centre esančioje aikštėje, mojavo Rusijos vėliavomis ir skandavo „Rusija bus laisva!“ ir „Leiskit Navalnui kandidatuoti!“. Policija demonstrantus perspėjo, kad jų mitingas buvo nesankcionuotas ir paragino juos išsiskirstyti, tačiau daugiau veiksmų pareigūnai nesiėmė.

Neįprastą policijos santūrumą veikiausiai lėmė nenoras panaudoti smurtą prieš demonstrantus per prezidento gimtadienį.

Tuo tarpu Sankt Peterburge mitingas baigėsi smurtu. Protestuotojams skanduojant „Gėda“, šalmuoti policininkai grūdo kai kuriuos į policijos furgonus, kai kurie demonstrantai buvo sužeisti, kiti bėgo slėptis nuo pareigūnų, pranešė įvykio vietoje buvęs naujienų agentūros AFP reporteris ir kiti liudininkai.

20-metis Igoris Klimovas sakė nesąs patenkintas V. Putinu.

„Jis jau seniai, kiek pats pamenu, yra valdžioje, korupcija visur“, – kalbėjo jis AFP korespondentui.

Teisė į taikų protestą

Vienoje nuotraukoje iš to susidorojimo su mitinguotojais matyti kaip pareigūnų per nesankcionuotą protestą areštuota moteris laiko ranka suspaudusi kraujuojančią galvą

Organizacija „Amnesty International“ reikalauja, kad Rusijos valdžia nedelsdama paleistų protestuotojus ir ištirtų smurto atvejus.

„Kremliaus ketinimas nekelia abejonių – atimti gyvybę protestų judėjimui“, – sakė Denisas Krivošejevas, „Amnesty International“ Europos ir Centrinės Azijos skyriaus direktoriaus pavaduotojas.

„Kiekvienas žmogus turi teisę taikiai protestuoti, ir daugelis Rusijos gyventojų nori šią teisę realizuoti, – pažymėjo jis. – Rusijos valdžia turi nedelsdama pradėti gerbti ir ginti piliečių, protestuotojų teises“.