"Izraelio vykdoma politika neverta arabų nuolankumo", - teigė Amras Moussa arabų laikraščiui "Asharq al-Awsat". Interviu Arabų lygos vadovas davė šį mėnesį Jungtinių Tautų (JT) būstinėje Niujorke.

"Kodėl jie Izraeliui suteikia apdovanojimus?" - klausė jis, omenyje turėdamas Izraelio užsienio reikalų ministro Silvano Shalomo susitikimus su Pakistano, Jordanijos, Tuniso, Indonezijos ir Kataro ministrais per JT susitikimą.

"Nesuprantu, kodėl jie pradėjo pripažinti Izraelį. Dėl pasitraukimo iš Gazos ruožo? Nejaugi niekas nežino, kad pasitraukimas yra nebaigtas ir toliau yra statomos gyvenvietės bei statoma siena?" - piktinosi A.Moussa.

Izraelis pasitraukimą iš Gazos užbaigė šį mėnesį, taip įžiebdamas viltis dėl taikos derybų su palestiniečiais atnaujinimo.

Po šio Izraelio diplomatinio sprendimo kilo sąmyšis bei spėlionės, kad gali atšilti santykiai tarp žydų ir musulmonų bei arabų tautų.

A.Moussa teigė, jog Arabų lyga neprieštarauja santykių normalizavimui su Izraeliu, bet arabų šalys turi "istorinių įsipareigojimų" palestiniečiams, ir prieš atnaujinant bet kokius ryšius su Izraeliu reikia, kad žydai pasitrauktų iš Vakarų kranto ir Rytų Jeruzalės.

"Arabų politiniai sprendimai turi būti pagrįsti palestiniečių interesais. Tai, ką aš dabar matau, yra perdėta ir nereikalinga", - teigė jis.

A.Moussa perspėjo, kad Jungtinės Valstijos gali raginti arabų ir musulmonų valstybes užmegzti santykius su Izraeliu. Tačiau jis ragino šalis prieš pradedant derybas "ateiti pas mus, paklausyti, ką mes sakome, nes tai galbūt bus naudinga".

Šiuo metu Izraelis yra užmezgęs diplomatinius ryšius su keturiomis didžiosiomis islamiškomis valstybėmis - Egiptu, Jordanija, Turkija ir Mauritanija.

Buvęs Egipto užsienio reikalų ministras A.Moussa jau penkerius metus yra Arabų lygos vadovas. Jis aršiai kovoja už palestiniečių troškimą įkurti savo valstybę ir smarkiai kritikuoja Izraelio ministro pirmininko Arielio Sharono politiką.