Šeštadienį, per 65-ąjį prezidento Vladimiro Putino gimtadienį, panašūs mitingai vyko visoje šalyje.

Opozicijos šalininkai, protestavę Maskvos centre, pamažu palieka Puškino aikštę ir eina metropoliteno stočių link, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Vienas su situacija susipažinęs šaltinis sakė „Interfax“, kad policija neužpildė nė vieno administracinės tvarkos pažeidimo protokolo, ir visi aktyvistai, palydėti į policijos furgonus, buvo paleisti.

Pasak vieno Maskvos policijos atstovo, „nesuderintame su valdžia viešajame renginyje Puškino aikštėje ir aplinkinėse teritorijose susirinko apie 700 žmonių, įskaitant žiniasklaidos atstovus“.

Keli šimtai protestuotojų, daugiausiai – jaunimas, susirinko Maskvos centre esančioje aikštėje, mojavo Rusijos vėliavomis ir skandavo „Rusija bus laisva!“ ir „Leiskit Navalnui kandidatuoti!“. Policija demonstrantus perspėjo, kad jų mitingas buvo nesankcionuotas ir paragino juos išssiskirstyti, tačiau daugiau veiksmų pareigūnai nesiėmė.

Neįprastą policijos santūrumą veikiausiai lėmė nenoras panaudoti smurtą prieš demonstrantus per prezidento gimtadienį.

A. Navalnas yra deklaravęs savo ketinimus dalyvauti kovo mėnesį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, nors dėl teistumo, kurį vadina politiškai motyvuotu, negali kelti savo kandidatūros. Charizmatiškasis kovotojas su korupcija šiemet jau organizavo kelias protestų bangas.

Pirmadienį teismas jam skyrė 20 parų arešto už nesankcionuoto protesto organizavimą.

V. Putinas, kurio populiarumas viršija 80 proc., dar nėra paskelbęs, ar sieks perrinkimo, bet tikimasi, kad jis dalyvaus rinkimuose ir laimės dar vieną šešerių metų kadenciją.

A. Navalnas teigia, kad didelę paramą prezidentui lemia realios politinės konkurencijos nebuvimas, ir ragina savo šalininkus padėti jam užsiregistruoti kandidatu rinkimuose.

Maskvoje mitingai praėjo ramiai. Tuo tarpu kituose miestuose buvo sulaikomi protestuotojai.

Iš viso protestai vyko 80-yje Rusijos miestų. Mitingų metu sulaikyta 262 žmonės. Iš jų 66 aktyvistai sulaikyti Sankt Peterburge. Dar 54 - Jaroslavlyje, 20 Lipecke.

Vėliau pranešta, kad Maskvoje buvo sulaikytas 1 asmuo.