Tyrimas, kurį atliko Islandijos laikraštis „Stundin“, turimų agentūra „Reykjavik Media“ ir Didžiosios Britanijos laikraštis „The Guardian“, atskleidė, kad B. Benediktssonas, dar būdamas parlamentaru, pardavė „Glitnir“ banko investicijų fondo akcijų prieš pat valdžiai nacionalizavus banką.

Tačiau premjeras kaltinimus neigia. Žiniasklaida remiasi oficialiais dokumentais ir elektroniniais laiškais.

Islandijos vyriausybė praėjusią mėnesį žlugo po to, kai iš koalicijos pasitraukė viena partnerė. Tokį sprendimą partija priėmė po to, kai buvo išsiaiškinta, jog B. Benediktssonas nuslėpė, jog jo tėvas yra įsivėlęs į teisinį ginčą.

Minėtas tyrimas atskleidė, kad B. Benediktssonas, kuris 2008 metais buvo parlamento Ekonomikos komiteto narys, pardavė beveik visas „Glitnir“ banko investicijų fondo akcijas, vertas 119 mln. Islandijos kronų (971 tūkst. eurų), skelbia „The Guardian“.

Dokumentuose nurodoma, kad premjeras turėjo artimų ryšių su „Glitnir“ banko vadovais, kas kelia klausimų dėl potencialaus politiko ir banko kliento interesų konflikto.

Tuo tarpu premjeras bet kokius kaltinimus neigia. „Visi mano sandoriai, susiję su „Glitnir“ banku, buvo normalūs. Jie kelis kartus buvo tikrinti. Tai yra svarbiausias dalykas“, – savo feisbuko paskyroje penktadienį parašė B. Benediktssonas.

Jis teigia, kad nurodymą parduoti akcijas pateikė 2008 metų spalio 2 d., prieš nacionalizuojant šį ir kelis kitus bankus spalio 6 d. Tačiau „sandoriui užbaigti reikėjo dviejų ar trijų dienų“.

„Gautos lėšos po to buvo laikytos banke ... Aš pamažu pardaviau akcijas per metus ir pervedžiau (dalis lėšų) į kitus fondus ir sąskaitas banke“, – sakė Islandijos premjeras.

„Tai tiesiog insinuacija, kad aš piktnaudžiavau savo pozicija ir atlikau operaciją turėdamas vidinės informacijos. Abu šie teiginiai yra neteisingi“, – pabrėžė Islandijos premjeras.

Islandijos premjero šeima yra viena turtingiausių ir įtakingiausių šalyje. Jo tėvas ir dėdė taip pat pardavė „Glitnir“ akcijų prieš pat jo nacionalizavimą.

„Glitnir“ skandalas yra naujas smūgis B. Benediktssonui, kuris ėjo šalies finansų ministro pareigas, kai jo vardas 2015 metais buvo susietas su viena Seišelių ofšorine kompanija, kai buvo paskelbti „Panamos popieriai“, sukėlę tuometinės vyriausybės žlugimą.