Katalonijos lyderiams pagrasinus vienašališkai paskelbti nepriklausomybę, Ispanijos premjeras Mariano Rajoy'us pažadėjo jiems to neleisti ir atmetė tarpininkavimo pasiūlymus.

Vis stiprėjant įtampai, imta būgštauti dėl naujų neramumų turistų mėgstamame šiaurės rytiniame Katalonijos regione, turinčiame 7,5 mln. gyventojų ir sukuriančiame penktadalį viso Ispanijos BVP.

Vis dėlto penktadienį pasirodė pirmieji ženklai, kad tiek Katalonija, tiek Ispanija yra pasiruošusios tartis ir išvengti didesnio konflikto, grasinančio destabilizuoti Europą.

Po kelias dienas trukusių griežtų kalbų centrinė vyriausybė pareiškė apgailestaujanti dėl sekmadienio smurto protrūkio bei pasiūlė surengti Katalonijoje regioninius rinkimus, padėsiančius išspręsti krizę.

Katalonijos vyriausybės ministras Santi Vila, artimas regiono prezidento Carleso Puigdemont'o sąjungininkas, savo ruožtu transliuotojui „Rac1“ sakė, kad jų pusė yra linkusi apsvarstyti „paliaubas“ šiame ginče, kad išvengtų daugiau griežtų priemonių iš Madrido.

Atsiprašymas už sužeidimus

C. Puigdemont‘as atidėjo popsėdį regiono parlamente, kur kai kurie lyderiai tikisi Katalonijos nepriklausomybės paskelbimo.

Ispanijos centrinė vyriausybė policijos vardu atsiprašė žmonių, sužeistų per neramumus dėl sekmadienį vykusio plebiscito.

„Galiu tik apgailestauti, atsiprašyti įsikišusių pareigūnų vardu“, – sakė centrinės vyriausybės atstovas Katalonijoje Enricas Millo.

„Man labai liūdna, labai atsiprašau, smarkiai gailimės dėl to, kaip pasielgėme šioje situacijoje; buvo labai sunku dėl to, ką patyrėme ir pamatėme per šias kelias dienas“, – teigė jis.

Ispanijos vyriausybės atstovas Ignacio Mendezas de Vigo vėliau taip pat pareiškė „apgailestaujantis“ dėl sužeidimų.

„„Būtų gerai imtis taisyti šį skilimą ... per regioninius rinkimus“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Kaltinimai antivyriausybine veikla

Tuo tarpu Madride Katalonijos policijos vadas ir du iškilūs šio Ispanijos regiono separatistinio judėjimo lyderiai penktadienį išvengė suėmimo per teismo posėdį, pradėjus tyrimą dėl jų įtariamos antivyriausybinės veiklos, susijusios su katalonų siekiu užsitikrinti nepriklausomybę.

Katalonijos nepriklausomybę remiančių dviejų didžiausių pilietinių grupių lyderiai – Jordi Cuixartas iš „Omnium Cultural“ ir Jordi Sanchezas iš „Katalonijos nacionalinės asamblėjos“ (ANC) – taip pat regiono policijos viršininkas Josepas Lluisas Trapero išėjo laisvi po Madride vykusio Nacionalinio Teismo preliminaraus posėdžio.

Vienas teismo pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad teisėjas nenurodė šių asmenų suimti arba taikyti jiems kokias nors kitas kardomąsias priemones, kol vyksta tyrimas.

Kaltinimai J. L. Trapero ir kitiems yra susiję su rugsėjo 20–21 dienų neramumais Barselonoje, kilusiais nacionalinėms saugumo pajėgoms surengus kratas regiono vyriausybės biuruose, kuriomis buvo bandoma sutrukdyti pasirengti referendumui dėl Katalonijos nepriklausomybės.

„Esame įsitikinę, kad Ispanija anksčiau nei manote turės sėsti prie derybų stalo“ su Katalonijos regionine vyriausybe, sakė J. Cuixartas.

Tuo tarpu Ispanijos centrinė valdžia tvirtina nesiruošianti derėtis ar priimti tarpininkų pagalbos, kol Katalonija neatsisakys savo nepriklausomybės siekio.