Tačiau aukšti Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) pareigūnai trečiadienį teigė, kad Kim Jong Uno veiksmai rodo, jog jis yra ne maniakiškas provokatorius, bet „racionalus strategas“, motyvuojamas aiškių, ilgalaikių tikslų, kuriais siekiama užtikrinti režimo išlikimą.

„Iš to, ką daro Kim Jong Unas, aiškiai matyti jo tikslas“, - sakė CŽA Korėjos misijos centro direktoriaus pavaduotojas Yong Suk Lee, kuris apie augančią JAV ir Šiaurės Korėjos įtampą kalbėjo per George`o Washingtono universiteto agentūros surengtą konferenciją.

Kim Jong Unas „neprabus vieną rytą ir nenuspręs, kad nori susprogdinti“ Los Andželą, teigė Yong Suk Lee. „Jis trokšta ilgai valdyti ir ramiai numirti savo lovoje“, - pažymėjo jis.

JAV vadovaujamos pastangos pastaraisiais mėnesiais sustiprinti diplomatinį spaudimą Šiaurės Korėjai sulaukė dar didesnio paniekinimo, kai Kim Jong Uno režimas toliau žengia savo branduolinių ambicijų įgyvendinimo link.

Kim Jong Unas

Tačiau kol D. Trumpas viešai vaizduoja Kim Jung Uną kaip neprotingą diktatorių, CŽA pareigūnai tvirtina, kad žvalgybos bendruomenė į Šiaurės Korėjos lyderio veiksmus žvelgia per kitokius lęšius.

„Paskutinis žmogus, kuris trokšta konfliktuoti šiame pusiasalyje, iš tikrųjų yra pats Kim Jong Unas, - teigė Yong Suk Lee. – Mūsų ir kitoms šalims būdinga tendencija nepakankamai įvertinti konservatyvumą, kuriuo remiasi šie autoritariniai režimai“.

Nors Kim Jong Unas gali nenorėti karo su JAV, amžinos konfrontacijos strategiją jis tikrai laiko priemone išsaugoti savo valdžią, teigia tiek Yong Suk Lee, tiek CŽA Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno misijos centro direktoriaus pavaduotojas Michaelas Collinsas.

„Šiaurės Korėja yra politinis organizmas, kurio gyvastį palaiko konfrontacija“, - sakė Yong Suk Lee.

Demonstruoja galią

Nuo 2011 metų, kai valdžioje pakeitė savo tėvą, Kim Jong Uno kelias nuo politikos naujoko iki patyrusio operatoriaus buvo grindžiamas apskaičiuotu įsipareigojimu konsoliduoti valdžią savo rankose ir paversti Šiaurės Korėją branduoline valstybe.

Šalies viduje Kim Jong Unas demonstravo ryžtą atsikratyti tais, kurie gali kelti grėsmę jo valdymui.

Viena Pietų Korėjos Nacionalinio saugumo strategijų instituto ataskaita rodo, kad nuo savo valdymo pradžios jis skyrė mirties bausmes mažiausiai 340 asmenų – 140 iš jų buvo aukšti pareigūnai iš šalies vyriausybės, kariuomenės ir valdančiosios Korėjos darbininkų partijos.

2013 metais jis įvykdė mirties bausmę savo paties dėdei Jang Song Thaekui. Pasistengdamas, kad šis įvykis garsiai nuskambėtų (valstybinė žiniasklaida pavadino Jang Song Thaeką „visų laikų išdaviku“), Kim Jong Unas užtikrino, kad šis sprendimas nesulauktų kritikos.

Kim Jong Unas

Jis taip pat kaltinamas tuo, jog nurodė anksčiau šiais metais Malaizijoje nužudyti savo netikrą brolį Kim Jong Namą, bet Šiaurės Korėja atkakliai ir įnirtingai neigia prie to prisidėjusi.

Nors yra žiaurus ir negailestingas, Kim Jon Uno elgesys atitinka lyderio, besivadovaujančio savo paties interesais, o ne valdomo emocijų ir impulso, paveikslą, sakė ekspertas Yong Suk Lee, pridurdamas, kad šie bruožai atsispindi ir jo santykiuose su JAV.

„Kim Jong Uno ilgalaikis tikslas yra sudaryti su JAV tam tikrą susitarimą dėl įtakos ir išstumti JAV iš Korėjos pusiasalio“, - mano Yong Suk Lee, pažymėdamas, kad Kim Jong Unas taip pat trokšta, kad Šiaurės Korėja vėl taptų reikšminga pasaulio scenoje.

„Šiaurės Korėja akivaizdžiai bando JAV ir tarptautinės bendruomenės kantrybę, - sakė M. Collinsas. – Kiekvieną kartą pakilus įtampai, jie pakelia kartelę Jungtinėms Valstijoms ir kitoms šalims priimant ar padarant atgalinį spaudimą už tokį veiksmą“.

Tačiau panašu, kad Kim Jong Uno negąsdina D. Trumpo grasinimai ir net jo pareiškimas Jungtinių Tautų Generalinei Asamblėjai, kad Kim Jong Unas leidosi į „savo paties ir savo režimo savižudišką misiją“.