Praėjusį savaitgalį per Madrido uždraustą Katalonijos referendumą dėl nepriklausomybės prasiveržė smurtas, o po balsavimo Katalonijos lyderiai pagrasino per kelias dienas paskelbti nepriklausomybę.

Nacionalinis teismas Madride į penktadienio posėdį iškvietė Katalonijos policijos vadovą Josepą Lluisą Trapero ir dar tris įtariamuosius, kurių atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl įtariamos antivyriausybinės veiklos.

Kaltinimai yra susiję su rugsėjo 20–21 dienų neramumais Barselonoje, kilusiais nacionalinėms saugumo pajėgoms surengus kratas regiono vyriausybės biuruose, kuriomis buvo bandoma sutrukdyti pasirengti referendumui dėl Katalonijos nepriklausomybės.

Šie policijos veiksmai buvo sutikti piktais protestais, o Katalonijos regiono policija buvo apkaltinta pareigų nevykdymu.

Teismas taip pat iškvietė dviejų demonstracijose dalyvavusių Katalonijos nepriklausomybę remiančių pilietinių grupių lyderius, Jordi Cuixartą iš „Omnium Cultural“ ir Jordi Sanchezą iš „Katalonijos nacionalinės asamblėjos“ (ANC), taip pat Katalonijos policijos aukšto rango pareigūnę Teresą Laplaną.

Ispanijos didžiausios politinės krizės per kelis pastaruosius dešimtmečius Socialiniai ir ekonominiai statymai padidėjo ketvirtadienį, bankams planuojant perkelti savo būstines iš regiono ir įsikišus futbolininkams.

Katalonijos regiono prezidentas Carlesas Puigdemont’as griežtai sukritikavo „katastrofišką“ vyriausybės reakciją į krizę ir sakė esąs atviras tarpininkavimui.

Tačiau premjero Mariano Rajoy biuras atkirto, kad vyriausybė „su šantažu nesutiks“.