Šios operacijos buvo surengtos kitą dieną po aktyvisčių surengtų protestų prieš vyriausybės planus sugriežtinti abortų įstatymą.

Reidai įvyko Varšuvoje, Gdanske, Lodzėje ir Zeliona Guroje. Jų taikiniais tapo dvi organizacijos – Moterų teisių centras ir „Baba“, padedančios smurto šeimoje aukoms ir dalyvavusios šią savaitę vykusiuose protestuose prieš vyriausybę.

Ketvirtadienį moterų teisių grupių atstovės sakė, kad dėl dokumentų poėmių sutriks organizacijų darbas, ir apkaltino tarnybas bauginimu. Prokurorai paneigė šį kaltinimą ir sakė, kad su moterų protestu reidai sutapo visiškai atsitiktinai.

Nuogąstaujama, kad Jaroslawo Kaczynskio valdoma „Teisė ir teisingumas“ (PiS) partija seka kaimyninės Vengrijos pavyzdžiu, kur valdant premjerui Viktorui Orbanui nevyriausybinės organizacijos yra dažnai persekiojamos.

„Vyksta piktnaudžiavimas valdžia, nes kitais atvejais, įtarus pažeidimus, būtų vykdomas tyrimas, kuris nepaveiktų organizacijos darbo“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP) sakė Marta Lempart, pirmininkaujanti grupei „Lenkijos moterų streikas“, organizavusiai praėjusios savaitės protestus.

Moterų grupės nurodė sulaukusios policijos paaiškinimo, kad prokurorai ieško įrodymų dėl įtariamų Teisingumo ministerijos pažeidimų, įvykdytų dirbant ankstesnei vyriausybei. Tada Teisingumo ministerija finansiškai rėmė moterų teisių grupes.

„Baiminamės, kad tai tik pretekstas arba įspėjamasis signalas neužsiimti veikla, neatitinkančia valdančiosios partijos nuomonės“, – sakoma Moterų teisių centro pranešime.

Organizacijos „Baba“ pirmininkė Anita Kucharska-Dziedzic sako, kad policija atvyko į jos biurą vakarų Lenkijoje esančioje Zielona Guroje trečiadienį 9 val. ryto vietos laiku (10 val. Lietuvos laiku) ir dokumentus rinko iki 18 val. (19 valandos).

A. Kucharska-Dziedzic sakė AP nežinanti apie jokius Teisingumo ministerijos pareigūnų, su kuriais dirbo jos organizacija, nusižengimus.

„Baba“ pirmininkė sako, kad dėl paimtų dokumentų bus apsunkintas organizacijos darbas tęsiant projektus. Be to, A.Kucharskai-Dziedzic nerimą kelia, kad kai kuriuose paimtuose dokumentujose esama asmeninės informacijos apie smurto aukas, prašiusias agentūros pagalbos.

Poznanės miesto, kur yra vykdomas tyrimas, prokuratūros atstovas Jacekas Pawlakas sakė, kad šie reidai yra dalis vykstančio tyrimo, bet neatskleidė daugiau detalių. Pareigūnas teigė, kad moterų organizacijos nėra persekiojamos.

Šios savaitės demonstracijos Lenkijos gatvėse įvyko minint masinių demonstracijų „Juodasis protestas“ metines. Prieš metus juodai vilkinčios moterys išėjo į gatves protestuoti dėl siūlymo visiškai uždrausti abortus. Galiausiai šis teisės akto projektas buvo įšaldytas.

Nepaisant šio laimėjimo, moterų teises ginančios aktyvistės žygiavo protestuodamos tvarkos, dauguma atveju draudžiančios abortus. Demonstrantės ragino priimti liberalesnį įstatymą.